eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
QUITO, ECUADOR - AUGUST 9: Police are seen near the clinic where presidential candidate Fernando Villavicencio was assisted after being gunned down at a campaign rally on August 9, 2023 in Quito, Ecuador. Villavicencio was killed just 10 days before the first round of the presidential election was set to take place on August 20.  (Photo by Franklin Jacome/Agencia Press South/Getty Images)
Nyitókép: Franklin Jacome/Agencia Press South/Getty Images

Agyonlőtték az ecuadori elnökválasztás egyik jelöltjét egy kampányrendezvényen

Megölték helyi idő szerint szerda este az ecuadori elnökválasztás egyik jelöltjét egy quitói kampányrendezvényen – közölték a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint a merénylet után lövöldözés alakult ki, se nem sokkal később a merénylő is belehalt sebesüléseibe. A helyi sajtó szerint Fernando Villavicenciót agyonlőtték, de a rendőrség a és a belügyminisztérium nem közölt részleteket.

„Az emlékére és küzdelmére esküszöm, hogy a bűncselekmény nem marad megtorlatlan”

– írta a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon Guillermo Lasso jelenlegi elnök. „A szervezett bűnözés nagyon messzire merészkedett, de a törvény teljes ereje sújt le rájuk” – tette hozzá az elnök.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a támadásban még kilenc ember sérült meg, köztük egy parlamentiképviselő-jelölt és két rendőr.

Villavicencio pártja, az Építő Mozgalom (Movimiento Construye) az X-en arról számolt be, hogy a merénylettel párhuzamosan fegyveresek a párt egyik irodáját is megtámadták Quitóban. A párt korábban azt fontolgatta, hogy a politikai erőszak miatt felfüggeszti kampánytevékenységét, de Villavicencio ezt ellenezte.

„Gyávaság lenne hallgatni és elbújni, amikor bűnözők gyilkolják az állampolgárokat”

– mondta.

A Lasso-kormány szerint a többi között mexikói és albán szervezett bűnözői csoportok vetélkedése miatt fokozódott az erőszak az országban. A biztonsági kérdések a kampány egyik központi témájává váltak az országban. A gyilkosság után a többi elnökjelölt megütközésének adott hangot, és többen felfüggesztették kampányukat.

Villavicencio korábban szakszervezeti vezető, majd újságíró volt. Rafael Correa elnöksége idején börtönbüntetésre ítélték rágalmazás miatt, mert bírálta Correát. Akkor Peruba menekült. Támogatottsága a felmérések szerint mintegy 7,5 százalékos volt, amivel ötödiknek számított az elnökválasztási versenyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×