eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Republikon: három ellenzéki párt komoly bajban van, ami a parlamenti bejutást illeti

A Republikon Intézet legújabb közvélemény-kutatása alapján, ha most vasárnap lenne Magyarországon a parlamenti választás, akkor több ellenzéki párt nem jutna be a parlamentbe. A felmérés szerint az infláció emelkedése, a pedagógusok jogállásáról szóló törvény elfogadása, az árstop kivezetése és a családtámogatási rendszer átalakítása sem ártott meg a Fidesz-KDNP népszerűségének.

A Fidesz-KDNP támogatottsága júliusban kismértékben csökkent, de az Orbán Viktor miniszterelnök mögött álló szövetség még mindig magabiztosan vezeti a pártok versenyét mondta az InfoRádiónak Schlanger Márton a Republikon Intézet kutatója.

Látható némi csökkenés a Fidesz-KDNP támogatottságában, két-két százalékpontot veszítettek a teljes népesség és a pártválasztók körében az elmúlt hónapban. Így most 31 százalékon áll a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és 44 százalékon, a pártválasztók körében - tette hozzá a kutató.

Schlanger Márton kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az ellenzék legerősebb pártja továbbra is a Demokratikus Koalíció.

Az ellenzéken belül vezet a DK. Volt az elmúlt időszakban olyan, hogy egy kicsit csökkent a támogatottságuk. Most éppen egyébként nőtt. Semmi őrületes nem történt velük, de tény és való, hogy továbbra is ők a legerősebb párt az ellenzékben. Jelenleg 13 százalék a teljes népességben szavazna rájuk és a pártválasztók körében pedig 18 százalék - tette hozzá a kutató.

Az intézet szakembere, arról is beszélt, hogy a felmérés alapján a DK-n kívül jelenleg csak két ellenzéki párt látszik biztosan elérni a parlamentbe való bejutást jelentő öt százalékos szavazói támogatottságot.

A Mi Hazánk Mozgalom 6 illetve 8 százalékon áll és most vasárnap biztosan bejutna az országgyűlésbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

Az MSZP az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik azonban billeg a parlamenti küszöbön. A bizonytalanok aránya 28 százalékra nőtt a Republikon július 14-ei is 25-e között 1000 ember telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény- kutatása szerint - mondta el az InfoRádióban Schlanger Márton az intézet kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×