eur:
379.06
usd:
348.56
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Nyitókép: Bereczki Marianna/lisztferenc.hu

130 éves fát végzett ki a vihar, mutatjuk a megrázó képeket

130 éves tölgyfát döntött ki a hétvégi vihar a Csongrád-Csanád vármegyei Hódmezővásárhely egyik általános iskolájának udvarán. A fa – amely előtt 1948-ben Németh László író is fotózkodott – a történelmi épületet is megrongálta, de a tanév megkezdődhet szeptemberben.

A hódmezővásárhelyi Szent István téren álló klasszicista iskolaépület eredetileg a Károlyi uradalom présháza volt, de a szőlők kipusztulása után, 1873-ban a város megvásárolta, és szeszfőzőt, illetve mértékhitelesítőt működtetett benne.

Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu

1892-ben átépítették és beköltözött az Állami Óvónőképző Intézet. 1930-tól a Református Leánylíceum, 1948-tól a Tanítóképző Intézet, 1957-től pedig a Kossuth Zsuzsanna Finommechanikai Műszaki Szakközépiskola működött benne. 1978-tól a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolának ad otthont, jelenleg a Domonkos Nővérek irányítása alatt.

Az iskola udvarának közepén álló – és emiatt száz éve minden ott készült fotón szereplő - hatalmas tölgyfa a becslések szerint legalább 130 éves. 1948. december 6-án – utolsó, tanárként a városban töltött napján – Németh László Kossuth-, és József Attila-díjas író is lefényképezkedett előtte (lásd alább).

A világháborúkat túlélt famatuzsálemmel a hétvégi vihar végzett: tövestül kicsavarta, kettétörte és a történelmi épület téri felőli szárnyára döntötte.

A tűzoltók szerdán láttak hozzá az eltávolításához, amely után statikus vizsgálja meg a tetőszerkezetet.

A helyi sajtó értesülése szerint most úgy tűnik, hogy a tanév rendben megkezdődhet szeptember elsején az iskolában – de immár a szimbólumává emelkedett fa nélkül.

Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 4. 07:38
×
×
×
×