eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Nyitókép: Bereczki Marianna/lisztferenc.hu

130 éves fát végzett ki a vihar, mutatjuk a megrázó képeket

130 éves tölgyfát döntött ki a hétvégi vihar a Csongrád-Csanád vármegyei Hódmezővásárhely egyik általános iskolájának udvarán. A fa – amely előtt 1948-ben Németh László író is fotózkodott – a történelmi épületet is megrongálta, de a tanév megkezdődhet szeptemberben.

A hódmezővásárhelyi Szent István téren álló klasszicista iskolaépület eredetileg a Károlyi uradalom présháza volt, de a szőlők kipusztulása után, 1873-ban a város megvásárolta, és szeszfőzőt, illetve mértékhitelesítőt működtetett benne.

Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu

1892-ben átépítették és beköltözött az Állami Óvónőképző Intézet. 1930-tól a Református Leánylíceum, 1948-tól a Tanítóképző Intézet, 1957-től pedig a Kossuth Zsuzsanna Finommechanikai Műszaki Szakközépiskola működött benne. 1978-tól a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolának ad otthont, jelenleg a Domonkos Nővérek irányítása alatt.

Az iskola udvarának közepén álló – és emiatt száz éve minden ott készült fotón szereplő - hatalmas tölgyfa a becslések szerint legalább 130 éves. 1948. december 6-án – utolsó, tanárként a városban töltött napján – Németh László Kossuth-, és József Attila-díjas író is lefényképezkedett előtte (lásd alább).

A világháborúkat túlélt famatuzsálemmel a hétvégi vihar végzett: tövestül kicsavarta, kettétörte és a történelmi épület téri felőli szárnyára döntötte.

A tűzoltók szerdán láttak hozzá az eltávolításához, amely után statikus vizsgálja meg a tetőszerkezetet.

A helyi sajtó értesülése szerint most úgy tűnik, hogy a tanév rendben megkezdődhet szeptember elsején az iskolában – de immár a szimbólumává emelkedett fa nélkül.

Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Bereczki Marianna/lisztferenc.hu
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×