eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a brit Rolls-Royce új kutatás-fejlesztési beruházásának bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 12-én. A cég a jövő közlekedéséhez szükséges eszközöket fog tervezni budapesti központjában, alkatrészeket hibrid és elektromos repülőgépekhez, nagysebességű generátorra alapuló rendszereket. A 6,9 milliárd forint értékű projektet az állam mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva húsz mérnöki munkahely létrejöttéhez a jelenlegi százhúszon felül.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Bukarestben és Pozsonyban is bekérették a magyar nagykövetet Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentései miatt

A görög szigeteken tervezett nyaralás átütemezését kérte a magyaroktól a külügyminiszter. Orosz dróntámadás érte Ukrajnában Reni és Izmail dunai kikötőjét

Bukarestben és Pozsonyban is bekérették a magyar nagykövetet Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentései miatt. Szijjártó Péter számolt be arról, hogy a bukaresti nagykövetet a román külügyminisztériumba kérették, de a találkozóról részleteket későbbre ígért. Felidézte, hogy a román külügy már a múlt héten közölte, mit vár a magyar miniszterelnöktől: miről ne beszéljen Tusnádfürdőn. Ezt Orbán Viktor el is mondta beszéde elején. Arról pedig a Napunk című magyar nyelvű szlovákiai portál számolt be, hogy Pozsonyban azt kifogásolták, hogy Orbán Viktor Tusványoson Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt.

A görög szigeteken tervezett nyaralás átütemezését kérte a magyaroktól a külgazdasági és külügyminiszter a Rodoszon és Korfun pusztító erdőtüzek miatt. Szijjártó Péter az atv.hu kérdésére hangsúlyozta: aki mégis elutazik, részletesen tájékozódjon arról, hogy milyen mértékű a nyaralóhely veszélyeztetettsége, és mindenképpen regisztráljon a külügy konzuli szolgálatánál. Rodoszról 11 ember tért haza tegnap az evakuáltak létszáma így 80-ra nőtt.

Szicíliában továbbra is a legmagasabb fokozatú hőségriadó érvényes ahol a polgári védelem válságstábot hívott össze a 45 Celsius-fok feletti forróság okozta vészhelyzet kezelésére. A mintegy 3 ezer lakosú Cataniában napok óta nem folyik víz a csapokból. A polgármester válsághelyzet kihirdetését kérte. Közben Olaszország északi részén már heves viharok és esőzések váltották fel a korábbi hőséget, a déli tartományokban azonban szerdáig még 48 fokot várnak.

A rendkívüli hőség miatt kamionstopot rendeltek el Románia déli felén kedden és szerdán a nappali órákban - közölte a román közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság. A korlátozás Arad és Temes megyére is kiterjed, amelyeken keresztülhalad a magyar országhatártól a román főváros felé vezető, a magyar M43-as sztrádával a Csanádpalota-Nagylak II határátkelőnél összeköttetést teremtő A1-es autópálya.

Orosz dróntámadás érte Ukrajnában Reni és Izmail dunai kikötőjét az éjszaka. A Duna túlpartja már a NATO-tag Romániához tartozik. Mindkét kikötő a Fekete-tenger közelében fekszik. A román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte a támadást. Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a támadás egyértelműen azt bizonyítja, hogy Oroszország az ukrán gabona nemzetközi piacokra jutását akarja megakadályozni.

Spanyolországban a konzervatív Néppárt győzött az előrehozott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget. A Néppárt a szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fős alsóházában. Második helyen a jelenleg kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt végzett 31,8 százalékos támogatottsággal és 122 képviselői hellyel. Harmadikként került a törvényhozásba a VOX 12,4 százalékos szavazataránnyal. A részvételi arány meghaladta a 70 százalékot, több mint 24 millióan éltek szavazati jogukkal.

Szerdán hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat. Az idén csaknem 127 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe. A központi Pont Ott Parti a fővárosban, a Budapest Parkban lesz. Az Oktatási Hivatal közölte, hogy a helyszínen a hivatal és több felsőoktatási intézmény is információs pulttal várja az érdeklődőket, így a felsőoktatási tanulmányok előtt állók tájékoztatást kaphatnak a felvételi, illetve a pótfelvételi eljárásról.

Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, folyamatos a területi ellátás - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság. A tájékoztatás szerint a 4.109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett. Korábban a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője nyilatkozta azt, hogy a legtöbb védőnő munkakörülményei súlyosan romlottak az elmúlt hetekben, mivel a rendszer átalakításával a védőnők az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közötti hatalmi harc közepén találták magukat.

Vidéken is elkezdte a rozsdaövezeti kijelöléseket a kormány – írja a protfolio a Magyar Közlöny alapján. Az eddigi 12 fővárosi terület mellé most újabb 7 fővárosi és 4 vidéki területet jelöltek ki. A fővárosban a VII., XI, XIII. és a XIX. kerületekben lesznek kiemelt lakóterületi és kereskedelmi fejlesztések, míg vidéken Kecskeméten régi laktanyaépületek felújításával, Sárváron pedig volt ipari terület építményeinek lebontásával és újak építésével alakítanak ki lakóépületeket. Az érintett területekre tervezett fejlesztések kiemelt nemzetgazdasági beruházásként valósulhatnak meg.

Nem tervezik az állami horgászjegyek árának emelését jövőre – közölte az Agrárminisztérium. Nagy István tárcavezető ismertette azt is: a Magyar Országos Horgász Szövetséggel egyetértésben nem emelik az újabb 5 évre megújítandó, digitalizált Magyar Horgászkártyák és balesetbiztosítások árát sem. A miniszter felhívta a figyelmet arra is: a tárca támogatja a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újratelepítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×