eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Tusnádfürdő után - Bukarest bekérette a magyar nagykövetet

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján erősítette meg az információt.

A magyar nagykövetet bekérették a román külügyminisztériumba - jelentette be Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy hétfői sajtótájékoztatón.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint "minden bizonnyal rendkívül barátságos beszélgetésen" va túl a nagykövet, a bekéretéssel kapcsolatban pedig elmondta még, "Románia budapesti nagykövete július 13-án járt a külügyminisztériumban, és szóbeli demarsot terjesztett elő a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak, felolvasott egy, a saját bukaresti külügyminisztériumától kapott utasítást, és ebben részletezték, mit várnak a magyar miniszterelnöktől, hogy miről és hogyan ne beszéljen Tusnádfürdőn".

Az esetre egyébként Orbán Viktor maga is utalt beszéde elején, erről ITT olvashat részletesebben.

A látogatásról jelentés is készült a magyar tárcánál, "a helyettes államtitkár kolléga pontosan felírt mindent", fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, a demars tartalmát a kormányfő valóban elmondta a tusnádfürdői beszéd elején, pontosan idézte annak tartalmát.

A kormányfőt figyelmeztették például

  • a nemzeti szimbólumok miatti román érzékenységre,
  • a romániai közigazgatási egységek sérthetetlenségére.

Előbbire reagálva Orbán Viktor üdvözölte a székely zászlóval megjelenteket, utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy Erdélyt és Székelyföldet sosem tekintette Magyarország román közigazgatási egységnek

A miniszterelnök beszédét itt tudósítottuk részletesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×