eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Russia Ukraine Conflict Concept - Russian and Ukrainian Flags overlaying close up of war Military damage, destroyed tank and aircraft scraps in a pile
Nyitókép: Craig Hastings/Getty Images

Hartalmas mozgolódás az ukrajnai frontokon, mire készülnek az oroszok?

Az orosz erők hétfőn Kupjanszkot ágyúzták, valamint a déli Odessza régióját is légicsapás érte. Utóbbi területen megsemmisült egy gabonahangár, egy kikötői műszaki helyiségben pedig tűz ütött ki. Helyi beszámolók szerint Harkivban négyen, Odesszában hatan sérültek meg. Közben az ukrán védelmi miniszter megerősítette, hogy az ukrán kormány napokon belül részletesen beszámol az Egyesült Államoknak a kazettás lövedékek felhasználásáról.

A harkivi régió kormányzói hivatala arról számolt be, hogy hétfőn négy civil megsebesült a Kelet-Ukrajnában található Kupjanszk körzetében az Ukrajnát támadó orosz erők ágyúzásában. Az áldozatok egyike egy 12 éves fiú, mellette két nő és egy 60 éves férfi sebesült meg.

Hajnalban a déli Odessza régióját érte orosz légicsapás. Oleh Kiper, a megye kormányzója közölte: a támadás következtében megrongálódott a dunai kikötő infrastruktúrája. A legfrissebb adatok szerint hatra nőtt a civil sebesültek száma, közülük négyet szállítottak kórházba. A kormányzó hozzátette, hogy találat miatt megsemmisült egy gabonahangár, benne a rakomány tárolására szolgáló tartályok. Az egyik kikötői műszaki helyiségben tűz ütött ki, amelyet már eloltottak.

Petro Andrjuscsenko, a Donyeck megyei Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója hétfőn arról adott hírt, hogy az orosz csapatok legalább két nagy hadoszlopot küldtek haditechnikával és katonákkal Mariupolon keresztül a Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötő irányába.

„Legalább két, harminc járműből álló oszlopot láttak Novoazovszk felől Bergyanszk felé haladni. Ezek Rapira osztályú teherautók voltak lőszerrel és vontatott fegyverekkel, továbbá üzemanyag-szállító tartálykocsik és buszok katonákkal” – fejtette ki a Andrjuscsenko a Telegramon.

Kiemelte, hogy nyár eleje óta ez volt a legnagyobb nyílt katonai katonai mozgás a térségben.

Andrjuscsenko szerint ennek a mozgásnak az oka vagy kiképzőtáborok feltöltése, vagy pedig közvetlen utánpótlás a zaporizzsjai régió frontvonalához.

A háborús eseményekkel kapcsolatos hír még, hogy a román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte hétfőn, hogy Oroszország az éjszaka folyamán a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen intézett dróntámadást, közvetlenül a román határ mellett.

Klaus Iohannis államfő Twitter-bejegyzésében úgy értékelte: a román határ közvetlen közelében civil célpontok ellen intézett támadás komoly biztonsági kockázatot jelent a Fekete-tenger térségében,

veszélybe sodorja az ukrán gabonakivitelt és ezen keresztül a világ élelmiszer-biztonságát.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a támadás egyértelműen azt bizonyítja, hogy Oroszország az ukrán gabona nemzetközi piacokra jutását akarja megakadályozni, és ezáltal – élelmezési válságot idézve elő – számos embert sodor veszélybe világszerte. A román kormányfő hozzátette: Románia továbbra is kész gyakorlati megoldásokkal támogatni az ukrán gabona kijuttatását a nemzetközi piacokra.

A román média a dél-ukrajnai katonai parancsnokság közleményét idézve azt írta, hogy Oroszország az éjszaka négy órán keresztül (iráni) Sahid–136-os önmegsemmisítő drónokkal támadta Ukrajna dunai kikötői infrastruktúráját. Az Adevarul című román lap szerint a támadásnak az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító Izmail és Reni kikötője volt a célpontja, utóbbi a román–moldovai–ukrán hármas határnál található, légvonalban alig 13 kilométernyire a több mint 200 ezer lakosú romániai Galactól.

Ugyancsak hétfőn Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna jelentést készít arról,

hogyan használják fel fegyveres erői az egyik legújabb katonai segélycsomagban biztosított amerikai kazettás lőszereket.

A miniszter a beszámolót hamarosan benyújtja az Egyesült Államoknak. „Beszámolunk a kazettás lőszerek használatának eredményeiről, úgy gondolom, hogy a jövő héten meglesz az első jelentés, amelyet meg is osztok a Pentagonban dolgozó partnereimmel. Remélem, hogy ezek a lövedékek hatékonyabbak lesznek, mint a hagyományos lőszerek” – jegyezte meg a tárcavezető. Azt mondta, hogy várja a jelentést, amelyet „valószínűleg hétfőn vagy kedden” nyújt be a Pentagonnak. Közölte, hogy

a jelentés a kazettás lőszerek átadásáról az amerikai védelmi minisztériummal megkötött megállapodás része.

Az Egyesült Államok július 7-én 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, és ez tartalmazott először kazettás lőszert. Washington segítsége kiváltotta több európai ország, valamint Kanada bírálatát, mivel a kazettás lőszereket veszélyesnek tartják a civilekre, és nemzetközi egyezmény tiltja azok használatát és birtoklását. A kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt nem írta alá mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem. Joe Biden amerikai elnök korábban elismerte, hogy nem volt könnyű a döntés a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról, de hagyományos tüzérségi lövedékek hiányában ezt tartotta helyesnek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×