eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
the owner Japanese vegetable store,Japan,Hyogo,Toyooka city
Nyitókép: Getty Images/Yagi Studio

Még mindig a magyar infláció a legnagyobb az egész Európai Unióban - a nap hírei

Már az őszi Erasmus+ és a Horizont Európa programokban is veszélyben lehet a magyar diákok részvétele az Unió költségvetési biztosa szerint. Tervez-e Pécs környékén akkumulátorgyárakat építtetni a kormány – erre vár választ a Párbeszéd.

Még mindig a magyar infláció a legnagyobb az egész Európai Unióban – derül ki az Eurostat júniusi adataiból. Eszerint a magyar pénzromlás 19,9 százalékos volt, ezt a szlovák követi 11,3 százalékkal, Csehországban 11,2, Lengyelországban 11 százalékos áremelkedést mértek. Az uniós országok túlnyomó többségében a múlt hónapban egy számjegyűre mérséklődött az infláció.

Az élelmiszer-infláció további folyamatos csökkenésére számít a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy a drágulást sok ok, köztük az aszály, az euró-árfolyam és az energiaköltségek növekedése okozta, ugyanakkor ezek nagy része esetében javult a helyzet.

Az ukrajnai gabona behozatali korlátozásának meghosszabbítását követelik legalább az év végéig az Ukrajnával szomszédos országok. Az öt állam agrárminisztere Varsóban megállapodást írt alá erről. Nagy István a tárgyalás után hangsúlyozta: Aláhúzta: az öt ország közös fellépése "nem Ukrajna ellen, nem ukrán gazdák ellen irányul", hanem azért van rá szükség, hogy megvédjék a saját gazdáikat.

Az Egyesült Államok további 250 millió dollár, mintegy 85 milliárd forint támogatást ad Ukrajnának, a mezőgazdaság működőképességének fenntartására. Az összeget a kritikusan fontos mezőgazdasági infrastruktúra bővítésére szánják.

Egymilliárd köbméterrel csökkent a gázfogyasztás az első fél évben Magyarországon. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 18,2 százalékos visszaesést jelent. Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatott, hogy a megtakarítás közel kétharmada jelentkezett a gazdaságban, harmada pedig a lakosságnál.

Eddig huszonöt cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program keretében - jelentette be külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte, hogy a társaságok főként napelemes rendszerek építéséhez kértek támogatást.

A Párbeszéd azonnali választ vár a kormánytól arra, hogy a Pécs környékén ipari területté átminősített földeken is akkumulátorgyárakat terveznek-e építeni. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a Pécs melletti Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlős közigazgatási területén fekvő egyes földterületeket, nyilvánította beruházási célterületté.

Az unió költségvetési biztosa szerint már az őszi Erasmus+ és a Horizont Európa programokban is veszélyben lehet a magyar diákok részvétele. Johannes Hahn a Népszavának úgy nyilatkozott: ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége a programokban. A biztos közölte: megkapták a magyar javaslatcsomagot, de szerinte abban nincs újdonság, ezért nehéz rá reagálni.

Visszavonja a Zeneakadémia rektori pályázatát, és még a héten új pályázatot ír ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárcavezető az ATV-ben elmondta, hogy a napokban találkozott a Magyar Muzsikusok Szövetségének küldöttségével, akikkel megvitatták az igényeiket, így a héten a minisztérium újra kiadja a pályázatot, amelyre nemcsak előadók, de alkotóművészek is jelentkezhetnek.

Az egész Kárpát-medencére kiterjesztik a lovasprogramot, amelyre várhatóan 400 millió forint áll majd rendelkezésre – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Tusnádfürdőn. A szabadegyetem rendezvényein elhangzott, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban is földrajzi korlátozás nélkül láthatják majd a budapesti atlétikai világbajnokságot a kábeles előfizetők a közmédia sport csatornáján.

Fellebbez a főváros a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott bírósági döntés ellen – közölte a főpolgármester. A Fővárosi Törvényszék a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét. A pert a 12-szeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások nyújtását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt indította az önkormányzat.

Az akciósnak hirdetett árak miatt vizsgálatot indított három nagy magyarországi ruha- és cipőkereskedő webáruház külföldi üzemeltetőjével szemben a Gazdasági Versenyhivatal. Az eljárás a CCC-t, az Answeart és az About Yout érinti.

Görögországnak légi és szárazföldi segítséget nyújt az erdőtüzek megfékezéséhez az Európai Unió. Négy tűzoltó repülőgépet küldenek Franciaországból és Olaszországból, valamint három tűzoltócsapatot Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából - jelentette be az Európai Bizottság.

Egyelőre mégsem nyit teljesen újra cataniai repülőtér, amelyet hétfőre virradóra zártak le tűzvész miatt. A helyreállítással még nem végeztek, ezért ma (szer) ezért szerdán csak a C-terminál fogad, illetve indít 10-10 járatot, a Ryanair és a Lufthansa gépeit. Az A-terminál egyelőre zárva marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×