eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a brit Rolls-Royce új kutatás-fejlesztési beruházásának bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 12-én. A cég a jövő közlekedéséhez szükséges eszközöket fog tervezni budapesti központjában, alkatrészeket hibrid és elektromos repülőgépekhez, nagysebességű generátorra alapuló rendszereket. A 6,9 milliárd forint értékű projektet az állam mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva húsz mérnöki munkahely létrejöttéhez a jelenlegi százhúszon felül.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

27,5 milliárd forintnyi támogatást kapott huszonöt cég megújuló energiára

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: már huszonöt vállalkozás megkapta a Gyármentő Program keretében megpályázott támogatást. A beruházásokkal az érintett cégek főként megújuló energia segítségével növelhetik energiahatékonyságukat.

Már huszonöt vállalat megkapta az oklevelet a Gyármentő Program keretében igényelt és átadott támogatásról - erről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A nagyszabású pályázatot azért indította el a kormány 2022 novemberében, hogy a magyarországi vállalatok képesek legyenek a háború miatt kialakult bizonytalan energiapiaci helyzet ellenére is működőképesek maradni, nagyobb fokú függetlenséget elérni, ezáltal megőrizni az általuk biztosított munkahelyeket, fenntartani a gazdasági teljesítményüket.

A 120 milliárd forintos keretből eddig 27,5 milliárd forintot kaptak meg a sikeres pályázók, amit energetikai fejlesztésekre, főként megújuló energiát hasznosító rendszerekre fordíthatnak. Így végeredményben 300 milliárd forintnyi beruházás és fejlesztés létesülhet a program lezártával.

A most átadott 27,5 milliárd forintnyi támogatásból összesen 61 milliárd forintnyi beruházás jöhet létre,

amivel egyrészt biztosítva lesz több mint 12 ezer munkavállaló állása, másrészt a nyertes cégek energiafogyasztása 12 471 megawattórával csökken.

"Elsősorban technológiaváltás mellett kötelezték el magukat a vállalatok, sok esetben a gyárépületek hőtechnikai korszerűsítését tűzték ki célként, valamint a megújuló energia termelésére, használatára vonatkozó fejlesztéseket hajtanak végre, itt is leginkább a napelemes rendszerek telepítésével" - emelte ki a miniszter.

Huszonnégy magyar és egy olasz vállalkozás van a most támogatottak között, főként élelmiszer- és fémipari tevékenységi körökben. Külön megemlítette, hogy korábbi tapasztalatokkal ellentétben a legtöbb pályázat Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Veszprém vármegyéből érkezett.

Szijjártó Péter elmondása szerint a cégek főként napelemes beruházásokhoz igényelték a támogatást, ezzel nagymértékben hozzájárulva a kormány megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzésének eléréséhez.

A vállalás szerint 2030-ra 6000 megawattnyi, újonnan telepített megújuló energiával tervezték bővíteni a hazai kapacitást, ám az érték már 2023-ban átlépte az 5000 megawattot,

így a cél jóval hamarabb megvalósulhat. Emlékeztetett: Magyarország egyike azon kevés országoknak, melyek úgy voltak képesek növelni gazdasági teljesítményüket, hogy közben képesek voltak csökkenteni károsanyag-kibocsátásukat. A most átadott támogatások is e pozíció megtartását segítik.

A külgazdasági és külügyminiszter említette az utóbbi évek sorozatos nehézségeit, a járvány és a háború okozta gazdasági válságokat, bizonytalanságot, ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország megerősödve jött ki ezekből, köszönhetően a válaszintézkedéseknek, sikeres érdekképviseletnek.

"Ragaszkodtunk ahhoz a sikeres gazdaságpolitikai stratégiához, amelynek a célja egy munkaalapú gazdaság létrehozása volt, ahol a legfontosabb célkitűzés az, hogy mindenki, aki akar, az tudjon dolgozni"

Elmondása szerint pontosan ezért hirdették meg a valaha volt egyik legátfogóbb beruházásösztönző programot, mely során 300 milliárd forintnyi támogatást biztosítottak mintegy 1200 cég számára, melynek hatására 800 milliárd forintnyi beruházás keletkezett, és amelynek köszönhetően több mint 250 ezer munkahelyet sikerült megőrizni.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×