eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke megnyitja az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyűlését a Vatikában 2023. május 23-án. Ferenc pápa május 20-án megbízta Matteo Zuppi bíborost, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálná elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Kártérítést kaphatnak azok az utasok, akik megégtek a MÁV egyik járatán - a nap hírei

Kötelező tájékoztatást küldenek a bankok az ügyfeleknek a befektetési lehetőségekről. Oroszország felfüggeszti részvételét a gabonamegállapodásban.

Kártérítést kaphatnak azok az utasok, akik égési sérülést szenvedtek a MÁV egyik motorvonatán Hodásznál. A közlekedési miniszter a történtek miatt azonnali vizsgálatot rendelt el. A Mávinform közlése szerint műszaki hiba miatt a motorvonat hűtővize felforrt, és a tartályból kiáramló gőz több utasnak égési sérülést okozott. A sérülteket a mentők ellátták.

Már az e-beutalók is elérhetők a mobiltelefonos EgészségAblak alkalmazásban. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: eddig 2,3 millióan telepítették telefonjukra az EgészségAblak applikációt, azon keresztül pedig több mint 2 millió leletet és 360 ezer receptet is letöltöttek. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy okostelefonról már bárki hozzáférhet valamennyi leletéhez és receptjéhez.

Kötelező tájékoztatást küldenek a bankok az ügyfeleknek a befektetési lehetőségekről. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kötelező tájékoztatás része annak a 4 elemből álló intézkedéscsomagnak, amelynek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése.

Májusban többletbe fordult a folyó fizetési mérleg, javult az ország külső finanszírozási képessége, de kevesebb pénz érkezett az Európai Uniótól, mint az előző hónapban – közölte a nemzeti bank. Az MNB előzetes adatai szerint 396 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg az alig 3,5 millió euró áprilisi deficittel szemben.

Újra nő a munkanélküliség Magyarországon, Nógrádban már csaknem a 9 százalékos ráta. A Portfólió a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján azt írja: a legnagyobb növekedés Bács-Kiskun vármegyét érintette, ahol 2 százalékpontos volt emelkedés. A munkanélküliek létszáma 18 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal emelkedett 2022 azonos időszakához képest.

Megérkezett a honvédség első két Airbus helikoptere Szolnokra. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka és Simon Zsolt ezredes fogadta. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A magyar miniszterelnök is részt vesz Brüsszelben az Európai Unió valamint a latin-amerikai és a karibi államok csúcstalálkozóján. Az Európai Tanács tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó lehetőséget kínál a partnerség további megerősítésére, a méltányos zöld és digitális átállás megvalósítására irányuló együttműködés megvitatására, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartása iránti közös elkötelezettség kinyilvánítására.

A magyar külügyminiszter szerint a világ ismételt blokkosodása akadályozza globális kihívások megoldását. Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának ülése előtt úgy értékelte, hogy a súlyos biztonsági pedig elterelik a figyelmet a legégetőbb kérdésekről, köztük a klímaváltozás elleni küzdelemről. Elmondta: az ENSZ a víz- és a biztonságos energiaellátás kérdéseit veszi napirendre, amelyek hosszú távon a legfontosabbak, szerepük van a migráció megelőzésében is.

Oroszország felfüggeszti részvételét a gabonamegállapodásban – jelentették be Moszkvában, miután az orosz hatóságok terrorcselekménynek minősítették a Krími híd elleni támadást. Az orosz nyomozók szerint két ukrán drón okozott komoly kárt a hídban, amely alapvető fontosságú az Ukrajnában harcoló orosz alakulatok utánpótlás ellátásában.

Kijev és Moszkva után Washingtonban egyeztet Matteo Maria Zuppi, akit Ferenc pápa az ukrajnai háború ügyében közvetítéssel bízott meg. A bíboros washingtoni látogatásának célja az információcsere, és a lehetséges humanitárius kezdeményezésekről is egyeztet.

Itthon több mint 190 riasztás érkezett a katasztrófavédelemhez Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben, azt követően, hogy lecsapott a vihar a régiókra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint: a tűzoltók többségében kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítanak el a közutakról, épületekről és járművekről.

Harmadik napja küzdenek az erdőtűzzel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. A lángok veszélyeztetik a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok. Az oltásban a tűzoltók mellett a hadsereg speciális egységének 500 katonája is közreműködik. Legalább 20 ingatlan, köztük lakóházak, és mintegy 4 ezer hektárnyi zöld terület égett le.

Villámárvíz sodort magával autókat az Egyesült Államokban, öt ember meghalt, ketten eltűntek. Pennsylvania állam hatóságai két kisgyereket kerestek. Az Egyesült Államok északkeleti részén tornádók veszélyére is felhívták a figyelmet, New York repülőterein több mint 600 járatot töröltek a viharok miatt. Több ezer lakásban volt áramkimaradás.

Elhunyt Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító. Lator László a József Attila-díjat 1972-ben, a Kossuth-díjat 1995-ben kapta meg, 2022-ben a Magyar Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést vehette át. 2018 óta a Nemzet Művésze. Versei, műfordításai, esszéi 15 kötetben jelentek meg. Lator László 95 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×