eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Erdőtüzet oltanak helikopterről az észak-spanyolországi Navarra tartományban fekvő Olloki és Alzuza között 2023. július 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Jesús Diges

Még mindig tombol a tűz a magyarok egyik kedvenc szigetén - videók

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén harmadik napja küzdenek az erdőtűzzel, amely veszélyezteti a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok.

Az időjárás a tűz kordában tartása szempontjából ugyan kedvezően alakul, viszont az alacsony felhőzet és a füst nehezíti a tíz repülőgép és helikopter bevetését az oltási munkálatok során.

Az erdőtűz még három fronton tombol, közülük a nemzeti park területére összpontosítják a hatóságok az erőforrások legnagyobb részét.

A tűzoltók mellett a hadsereg speciális egységének 500 katonája is közreműködik az oltásban.

A még szombaton, elővigyázatosságból kitelepített helyi lakosok többsége vasárnap délután visszatérhetett otthonába.

A hatóságok első vizsgálata szerint emberi gondatlanság okozhatta az erdőtüzet, amely legalább húsz ingatlant, köztük lakóházakat pusztított el. A becslések szerint eddig mintegy négyezer hektárnyi zöld területet perzseltek fel a lángok.

Spanyolországban idén eddig 15 nagy kiterjedésű erdőtüzet regisztráltak, amelyek összesen 73 ezer hektárt sújtottak. A legnagyobb pusztítást a május közepén, a kelet-spanyolországi Cáceres közelében keletkezett tűz okozta, 11 hektárnyi területet felégetve.

A dél-európai országban a tavaly 310 ezer hektárt emésztettek fel az erdőtüzek, több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban, amely így az elmúlt két évtized legrosszabb eredményének számít.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×