eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Pedagógusjelöltek a pedagógusokért elnevezésű szolidaritási demonstráció résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete előtt a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján, 2022. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Idea Intézet: a társadalom a tanárok mellett áll, de az oktatás még fontosabb

Egy felmérés szerint a magyar lakosság többsége jogosnak tartja a tiltakozó tanárok követeléseit, de helyesli, hogy nem veszélyeztették az érettségi vizsgákat.

Az oktatási demonstrációkról a magyar társadalom 70 százaléka hallott és ismeri is a problémákat, a célokat. Ez nagyon nagy ismertsége egy közpolitikai témának, ami nem szokott jellemző lenni. "Főleg úgy, hogy további 27 százalék hallott róla, de nem ismeri egészen pontosan a problémákat és a célokat" – mondta az InfoRádióban az Idea Intézet stratégiai igazgatója.

A szakmák megítélését is vizsgálták a hasznosság, a hatalom vagy befolyás, illetve a kereset dimenzióit vizsgálva – mondta Böcskei Balázs. A tanárokat látják a hasznosságukat tekintve leginkább fontosnak. A tűzoltók és az egyetemi tanárok vannak még nagyjából egy szinten a pedagógusokkal a felmérés szerint.

"A megkérdezetteknek az a megélése, hogy a tanárság mind a keresetet, mind a hatalmat tekintve a legkevésbé presztízsgazdag szakmák közé sorolandó. Tehát érzi azt a társadalom, hogy miközben hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen, a keresetük, illetve a befolyásuk csekély."

Böcskei Balázs a felmérés adatait ismertetve elmondta: többségi véleményen vannak azok, akik szerint jogosak a demonstrációk, tiltakozások, sőt az is jogos, hogy a diákok is az ügy mellé állnak. Ugyanakkor

a megkérdezettek majdnem 40 százaléka ért egyet azzal, hogy a tiltakozások esetében a diákokat felhasználják, és ezt felháborítónak is tartják.

A társadalom 30 százaléka szerint még az is megengedhető lenne, hogy a tanárok céljaik elérése érdekében például ne tartsák meg a szóbeli érettségi vizsgákat, míg 36 százalék azt mondja, hogy a diákok miatt az érettségi rendjét nem szabad veszélyeztetni. 28 százalék szerint csak politikai célokat szolgálnak a részvétel-megtagadások.

Vagyis a többség úgy látja, hogy az oktatás hivatásszerű rendjének ellátása az elsődleges szempont – tette hozzá az Idea Intézet stratégiai igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×