eur:
389.71
usd:
361.82
bux:
68443.23
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A felnyitott hajózsilip a Sió-csatornánál (balról) Siófoknál 2023. június 14-én. A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében 2023. június 12-én megkezdődött a vízeresztés.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Keményen üzen a vízügy: hiába "riogattak" az alacsony vízszinttel

Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban beszámolt a Balaton-leengedés befejezéséről. A zsilipelés nagy tiltakozást váltott ki a tóparti polgármesterek körében és a közösségi médiában is. Szóba került a Sió hajózhatósága és az augusztusban várható vízállás is.

Befejeződött a Balaton június közepén kezdett vízeresztése.

"A tó vízszintje a legrosszabb forgatókönyv szerint is magasabb lesz nyár végén, mint tavaly" - mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella. "Szerencsére továbbra is nagyon ideálisan alakulnak az átlagos vízszintek, a vízállás. Az elmúlt pár hétben - főleg a közösségi médiában - rengeteg riogatás jelent meg, hogy mennyi vizet veszt majd a Balaton, olyat is olvastam, hogy kihúztuk a dugót a Balatonból, ami nyilván nagyon nagy butaság, hiszen a szakembereink legeslegfontosabb célja az volt, hogy egy nagyon gyors és szervezett munkával felhozzák a kompokat a létező legkisebb vízveszteség mellett" - részletezte.

Szám szerint ez azt jelenti, a Balatonból összesen 6,5 centit eresztettek le a 121-es, a szabályozási szint fölötti magasság elérése óta, emellett ebben a hónapban összesen 4,5 centit párolgott a tó vize, köszönhetően a viszonylag csapadékos, nem annyira nyárias júniusnak.

"A tó vízállása összesen 11 centimétert csökkent, nem 15-öt és nem 20-at, nem 30-at, ebből a leeresztés mindössze 6,5 centi volt"

- nyomatékosította Siklós Gabriella.

Azt is kommentálta, hogy cél volt-e a Sió hajózhatósága, és hogy ezt most elérte-e a vízügy.

"Nem volt cél. Először azért nyitottuk meg, mert az üzemi szabályozási szint felett volt a Balaton, és ez bizonyos esetekben a déli partot veszélyeztetni tudja. Voltak kemény viharok is pont abban az időszakban, történtek elöntések, de természetesen nem jelentősek. A hajók pedig várakoztak, megvolt a pillanat, amikor dönteni kellett" - ecsetelte.

Szerinte - és ezzel már a tiltakozó balatoni polgármestereknek üzent - a 6,5 centi veszteség a balatoni vízállásból szembeállítva a négy, felkerült új hajóval "mindenképpen a hajók felé billen a mérleg nyelve".

Tisztázta, a zsilipet visszazárták, most már nem lehet hajózni a Sión.

Hogy miként hangolható össze a vízügy munkája a természet erőivel, arról elmondta, a természetvédőkkel és a limnológus szakemberekkel folyamatosan egyeztetnek, várják is az ő javaslataikat, mert a tó "természetes vízjátéka egy nagyon fontos dolog".

Egy kimondottan száraz, forró nyár esetén pedig a vízállás augusztusra 10-15 centivel lehet magasabb, mint tavaly

ugyanakkor - a vízügy jelenlegi számításai szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×