eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megszavazta az Országgyűlés a gázpalackokra vonatkozó előírásokat

A palackos és a tartályos gáz elérhetőségének javítását célzó változtatást fogadott el az Országgyűlés 141 igen szavazattal, 42 ellenvoks és tíz tartózkodás mellett.

Magyarországon 500 000 ember használ évente 4,5 millió PB-gázpalackot, ezért nem szabad hagyni, hogy az ilyen termékeket forgalmazók a megnövekedett költségeik miatt kivonuljanak a hazai piacról. Sok helyen nincs elegendő palack, vagy azokat kisebb űrtartalommal árulják mondta előterjesztői expozéjában a fideszes Németh Szilár.

Az elmúlt időszakban előfordult, hogy nem 11,5 kilogrammos töltőtömegű propán-bután-gázpalackok jutottak el a fogyasztókhoz, hanem 10,9 kilogrammosak. A földgázellátásról szóló törvényi változtatás értelmében a jövőben a forgalmazóknak vissza kell térniük a 11,5 kilogrammos töltőtömegű gázpalackok árusítására, annak ára pedig nem lehet magasabb a 10,9 kilósak áránál - hangzott el a törvény ismertetésekor.

A 11,5 kilogrammos PB-gáz palackjára és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat kivezették.

A kormány célja az ellátásbiztonság megteremtése - hangsúlyozta a jogszabály ismertetésekor Németh Szilárd fideszes előterjesztő.

A 11,5 kilós palackoknak mindenhova el kell jutniuk, ahol azokra szükség van, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig vizsgálatot kezdeményezhet majd, vagy jelentést tehet a versenyhivatalnak, ha visszásságokat észlel a palackos gáz árazásában.

A KDNP és a DK a javaslat vitájában úgy értékelt, hogy a módosításra valójában azért van szükség, mert a kormány képtelen volt érvényesíteni a PB-gázpalackok hatósági árát. A Jobbik szerint a kabinet ezzel a lépéssel gyakorlatilag elengedi a rezsicsökkentést olyan helyeken, ahol a vezetékes gáz nincs bevezetve

Németh Szilárd ezekre a vádakra válaszolva korábban közölte, hogy a PB-gázpalackok magyar piaci ára még így is a 3. legolcsóbb Európában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×