eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ előtt Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/EPA

Nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt a Wagner-csoport vezetőjét - a nap hírei

Október végétől közvetlen járatot indít a Wizz Air diszkont légitársaság Kairóba. Közmeghallgatást követelnek az ácsiak az új, kínai Huanyou Cobalt katódgyár ügyében.

Nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt a Wagner-csoport vezetőjét - jelentette be a Kreml. Jevgenyij Prigozsin az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba fog távozni. A Wagner zsoldos hadsereg tegnap ellenőrzése alá vont több oroszországi katonai létesítményt, és 200 kilométerre megközelítette az orosz fővárost. Később a fehérorosz elnöknek sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó konvojokat.

Jevgenyij Prigozsint utoljára Rosztovban látták, tegnap még folyamatosan bejelentkezett Telegram-csatornáján, azóta nem adott magáról életjelet. A BBC szerint ha valóban Fehéroroszországba tart a Wagner vezetője, akkor előbb Szocsiba vagy Volgográdba kellett eljutnia, hogy repülővel tegye meg az utat Minszkbe.

A Politico által idézett elemző a tegnapi puccskísérletről elmondta: a Prigozsin-lázadás a legnagyobb politikai válság Vlagyimir Putyin negyedszázada tartó hatalma óta. Az Egyesült Államok korábbi moszkvai nagykövete, Michael McFaul szerint a történtek szertefoszlatták az orosz elnök legyőzhetetlenségének mítoszát. A korábbi nagykövet szerint a tény, hogy egyáltalán megindulhatott a puccs kísérlet, megkérdőjelezi Vlagyimir Putyin hatalmának tartósságát.

Észak-Korea támogatásáról biztosította Oroszországot a Wagner orosz fegyveres csoport lázadását követően. Az észak-koreai külügyminiszter-helyettes, aki Phenjanban fogadta az orosz nagykövetet úgy vélte: az orosz hadsereg és az orosz nép felül fog kerekedik a nehézségeken, és győzelemmel kerül ki az ukrajnai különleges katonai műveletből. A kínai külügyminisztérium is támogatásáról biztosította Oroszországot állami stabilitásának megőrzésében.

Ismét több fegyvert kér országa szövetségeseitől az ukrán elnök. Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij a Wagner-lázadásra utalva úgy fogalmazott: a világ most látthatta, hogy Oroszország vezetői valójában nem irányítanak semmit. Közben az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a Bahmut környéki falvakban nyomult előre és felszabadította a Donyeck közelében fekvő Krasznohorivkát. Emellett Limannál is próbálkoztak az ukrán erők támadással a korábban ostromlott frontszakaszok: Donyeck körzete, a donyecki régió déli része és Zaporizzsja mellett.

Tisztázni kell, hogy a 2021-ben indult európai uniós költségvetési ciklus első két és fél évében az Európai Bizottság mekkora összeget juttatott Ukrajnának - jelentette ki a kormánypárt európai parlamenti képviselője. Deutsch Tamás a Kossuth rádióban elmondta: Magyarország, Lengyelország és még három tagállam egyetlen eurócentet sem kapott a helyreállítási alap forrásaiból. A képviselő szerint így felvetődhet, hogy a tagállamok fejlesztéseinek finanszírozására szolgáló forrásokat Brüsszel valójában Kijevnek biztosította.

Október végétől közvetlen járatot indít a Wizz Air diszkont légitársaság Kairóba - közölte közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a bejegyzésben arról is beszámolt, hogy a légitársaság eddig azért nem tudott járatot indítani az egyiptomi fővárosba, mert a Kairói Nemzetközi Repülőtér szabályzata lényegében kizárta a fapados üzemeltetőket a reptérről.

Közmeghallgatást követelnek az ácsiak az új, kínai Huanyou Cobalt katódgyár ügyében. Nyílt levelet intézett Szentirmai István polgármesternek civilek csoportja, amiben a településre tervezett katódgyárral kapcsolatos homályos kommunikációt kérik számon. A levélben jelezték, nem csak őket, de a szomszédos Bábolna és Bana polgárait is felháborította a hirtelen bejelentett gyárépítés. Az érdekvédelmi csoport kiemelte: elvárják, hogy a kért meghallgatáson a városvezetőn kívül jelenjen meg a területért felelős parlamenti képviselő és tájékoztassák őket az épülő gyár tervezett technológiájáról és annak engedélyeztetési folyamatáról. Az ácsi katódgyár építését Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be. Az 520 milliárd forintos beruházás 900 új munkahelyet hozna létre.

A teljes támogatási összeget visszaköveteli a hatóság a Villánykövesd határában, 780 millió forint uniós támogatásból épített hotel kivitelezőjétől. A területfejlesztési miniszter közleménye kiemeli: a villánykövesdi hotelprojekttel szemben több szabálytalansági eljárást is lefolytattak. A legutóbbi eljárás után az irányító hatóság elállt a projekttől, és a teljes támogatási összeget visszaköveteli. A 2014-ben támogatást kapott projekttel szemben már korábban is állapítottak meg szabálytalanságot. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán kiemelte: a hotelnek már 5 éve működnie kellene, de még mindig üresen áll.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarországon a GDP 3,7 százalékát költik az egészségügyre, miközben az Európai Unió átlaga ennek a duplája, hét-nyolc százalék. Szendefy Mária, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja követelte a kormánytól a szektorsemleges finanszírozás azonnali bevezetését, amelynek lényege, hogy azt is finanszírozzák, ha a betegek a magánellátásba kényszerülnek. Az ellenzéki politikus hozzátette: szorgalmazzák, hogy legalább ugyanazt az összeget, amit az állami kórházaknak a társadalombiztosítás kifizet, biztosítsa magánellátóknak is.

Az Egyesült Államokban veszélyes anyagokat szállító tehervagonok zuhantak a Yellowstone-folyóba Montana állam területén, miután összeomlott egy híd, amelyen a szerelvény haladt. A tehervonat több vagonja is a vízbe esett. Azokban forró aszfaltot és olvadt ként szállítottak, ezért a hatóságok arra az időre, amíg felmérik, hogy bejutott-e a veszélyes anyag a vízbe, lezárták a Yellowstone folyó környékén az ivóvízforrásokat. Yellowstone megyében az illetékesek arra kérték a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mert a bevezetett korlátozások vízhiányt okozhatnak.

Svédországban kisiklott egy hullámvasút a stockholmi vidámparkban, egy ember életét vesztette, és többen megsérültek - közölte a parkot üzemeltető cég szóvivője. A rendőrség szerint hét embert, köztük gyerekeket kellett kórházba szállítani. A mentési munkálatok megkönnyítésére kiürítették a vidámparkot. A hullámvasút 90 kilométer/órás sebességgel száguld egy 800 méter hosszú, helyenként 30 méter magas hullámpályán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×