eur:
389.43
usd:
361.86
bux:
68656.33
2024. május 7. kedd Gizella
MLRS Multiple Launch Rocket System. Military parade. Army heavy vehicle for war and defense, close up view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Félelmetes amerikai fegyvereket láttak az egyik budapesti pályaudvaron

Az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett amerikai HIMARS sorozatvető korábbi változatai jártak a Kelenföldi pályaudvaron.

A portfolio.hu egyik olvasója szúrta ki, hogy jelentős méretű katonai szerelvény haladt át szerda reggel a Kelenföldi vasútállomás civil forgalom számára is megnyitott részén. A vonaton jól láthatóan amerikai gyártmányú M270 MLRS típusú rakéta-sorozatvetők voltak láthatók, illetve a rakétarendszerek kiszolgálójárművei.

A vonat jó eséllyel valamelyik régiós NATO-hadgyakorlatra tart. Magyarországon és térségében számos nagyszabású NATO hadgyakorlat is zajlik. Nemrég véget ért a Brave Warrior 2023 hazánk területén, szerdán pedig már Németországban kezdődőt az elsősorban légi harcászatra koncentráló Air Defender 2023. Hadgyakorlat. Hamarosan Romániában és Lengyelországban is nagyszabású NATO manőverek lesznek, így nem kizárt, hogy az MLRS-rendszerek oda mennek.

Azt nem tudni biztosan, hogy melyik NATO-tagállam rakétarendszerei voltak a Kelenföldre beguruló vasúti szerelvényen. Az álcázóséfesté és jelzések alapján a portál a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a fegyver az olasz hadsereghez tartozhatnak. Bár az Egyesült Államok haderejében is hasonló festéssel állnak hadrendben ezek a rakéta sorozatvetők.

A német haderő, a Bundeswehr egyik M270 MLRS rakéta sorozatvetője. Forrás:Wikipédia
A német haderő, a Bundeswehr egyik M270 MLRS rakéta sorozatvetője. Forrás:Wikipédia

Az M270 MLRS vagyis Multiple Launch Rocket System, magyarul rakéta-sorozatvető rendszer a tüzérség fontos eszköze. Az első egységek 1983. március végén álltak szolgálatba. A rendszert széleskörűen alkalmazzák és Európa szerte gyártották a NATO tagállamok: összesen 1300 darabot 23 év alatt, több mint 700 000 rakétával együtt. A rendszert bevetették az öbölháborúban, ahol a gyakorlatban jól használható és hatásos eszköznek bizonyult. A MLRS gyártása 2003-ban fejeződött be, az utolsó tételt Egyiptom hadseregének szállították le.

Az amerikai hadsereg egyik M270 MLRS ütege éleslövészet közben egy dél-koreiai hadgyakorlaton. Forrás:Wikipédia
Az amerikai hadsereg egyik M270 MLRS ütege éleslövészet közben egy dél-koreiai hadgyakorlaton. Forrás:Wikipédia

Célja és rendeltetése, ahogy a többi nehéz-sorozatvető esetében is (pl. BM30 Szmercs), a nagy hatású tűzcsapásmérés és a nagy kiterjedésű aknamezők gyors telepítése az ellenség harcászati mélységében.

Az M270 MLRS továbbfejlesztésével született meg az M142 HIMARS rendszer. Ez a korábbi fegyver könnyített változata, azért, hogy légi úton is szállítható legyen. Az M270 MLRS-sel ellentétben csak egy hatos rakétaindítóval rendelkezik a hordozó jármű pedig egy páncélozott terepjáró teherautó. A HIMARS nemcsak könnyebb lett, hanem jobban is manőverezik, ami gyors helyváltoztatásokat tesz lehetővé.

Amerikai M142 HIMARS rakéta sorozat vető az afganisztáni Bagram légibázis közelében. Forrás:Wikipédia
Amerikai M142 HIMARS rakéta sorozatvető az afganisztáni Bagram légibázis közelében. Forrás:Wikipédia

Ukrajnában általában 2-4 rakéta kilövése után rögtön tüzelőállást váltanak, mert az ellenség gyorsan bemérheti az indítójármű helyét és azonnal válaszcsapást mérhet rá.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×