eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szabadon engedett ukránok az Ukrajna és a Donyec-medencei szakadár területek közötti újabb fogolycsere helyszínén a kelet-ukrajnai frontvonal mentén lévő Majorszke ellenőrző pontnál 2019. december 29-én. A Donyec-medencei fogolycserének még az év végéig történő végrehajtásáról a normandiai négyek vagyis Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország december 9-i párizsi csúcstalálkozóján született megállapodás.
Nyitókép: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko

Ukrajna tanácstalan: mi van a Magyarországra érkezett hadifoglyaival?

Ukrajnának még mindig nincs semmi információja arról, hol tartózkodnak az Oroszországból Magyarországra szállított kárpátaljai magyar származású ukrán hadifoglyok - írja a zxid.net.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk Magyarországra érkezett 11 kárpátaljai hadifogoly. Ezt később Semjén Zsolt is megerősítette.

Most Andrij Juszov az ukrán hírszerzés szóvivője egy ukrán tévében arról beszélt, hogy nincs érdemi információjuk a katonákról - számol be ukrán lapközlés alapján a Kárpáthír.

Elmondása szerint Ukrajna semmit nem tud a katonák sorsáról, de folytatja a részletek kiderítését, mert szeretné, hogy biztonságban szabadlábra kerüljenek. Viszont egyelőre azt sem tudják, hogy valóban Magyarországon vannak-e és szabadok.

A portál emlékeztet arra a korábbi híresztelésre, hogy Magyarország Ukrajna elleni provokációra akarja felhasználni a magyar származású hadifoglyokat - erről az Index írt.

Semjén Zsolt az atv.hu megkeresésére azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

"Ez emberi és hazafias kötelességem"

- fogalmazott.

Az atv.hu értesülése szerint az ügy koordinációját Semjén Zsolt mint egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Egyházi keretek között zajlott az akció, kárpátaljai magyarokról van szó - erősítették meg a portálnak.

A hadifogoly-szállításban közreműködött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: arra kaptak felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyenek részt.

Fotónk illusztráció, egy tavalyi fogolyelengedéskor készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×