eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin
Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Benyújtották az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot - a nap hírei

A francia Framatome veheti át a német Siemens szerepét a paksi reaktorok irányítástechnikájának szállításában. A NATO történetének legnagyobb légi hadgyakorlatát tartják Németországban. A tiltakozások ellenére benyújtotta az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot a kormány.

A francia Framatome veheti át a német Siemens szerepét a paksi reaktorok irányítástechnikájának szállításában – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Párizsban. Szijjártó Péter elmondta: a berlini kormány továbbra sem engedélyezte a vállalat részvételét az atomerőmű bővítésében.

Az OECD fellépését sürgeti az OTP ukrajnai listázása ellen a magyar kormány. Szijjártó Péter külügyminiszter az OECD miniszteri tanácsának ülésén tisztességtelennek nevezte az ukrán döntést, mondván, az OTP nem sértett meg semmilyen ukrán vagy nemzetközi szabályt.

Az ukrán hírszerzés szerint egy orosz lövészdandár robbantotta fel a kahovkai víztározó gátját, az oroszok szerint viszont az ukránok lőtték a gátat. Számos Dnyeper menti települést öntött el a víz, az ukrán katasztrófavédelem szerint már több mint 1300 embert menekítettek ki az ukrán ellenőrzés alatt álló térségből, de a katasztrófa az orosz megszállás alatt lévő részeket is érinti. Az Európai Unió vízszűrő berendezéseket, áramfejlesztőket, vízszivattyúkat küld a helyszínre.

Személyesen vezeti majd küldöttségét Ukrajnában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi a Twitteren megerősítette: a jövő héten a zaporizzsjai atomerőműhöz látogat, a kahovkai vízerőmű duzzasztógátjának aggodalmat keltő lerombolása után.

Az Európai Bizottság szeptember 15-éig meghosszabbította az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat. Az agrárminiszter közölte: Magyarország ezzel egyidőben hatályon kívül helyezte a nemzeti szintű korlátozást. A tranzitszállítmányok azonban továbbra is akadálytalanul haladhatnak át az országon.

Az ukrán gabonabehozatal korlátozásáért tüntetnek Moldovában a gazdák - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Az ország több régiójában traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonulnak fel a gazdák az utakon.

A NATO történetének legnagyobb légi hadgyakorlatát tartják Németországban, 25 tagállam részvételével. A művelet központjában a védekezés áll. A Légi védelmező 23 elnevezésű 12 napos gyakorlaton 250 repülőgép és 10 ezer katona vesz részt. Mintegy 2 ezer repülést hajtanak végre, de egyik sem orosz területek felé irányul.

Kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt az Európai Bizottság. A jogszabály szerint a lengyel szejm az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására hoz létre vizsgálóbizottságot. Brüsszel azt kifogásolta, hogy a közelgő lengyel parlamenti választások előtt a testületet az ellenzék ellen használhatják fel.

Magyarország megkezdte a felkészülést az európai uniós elnökségre, és készen áll az Európa előtt álló kihívások összehangolt, hatékony kezelésére – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány tagjai 2 napos felkészítésen vesznek részt.

A tanárok és diákok tiltakozása ellenére benyújtotta az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot a kormány. A Belügyminisztérium szerint a javaslat megalapozza a további béremelést. A szakszervezetek ugyanakkor úgy vélik: az új szabályozás jogfosztást jelent számukra.

Aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum a magyar oktatás érdekében. A párt azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság kösse az uniós források kifizetését a magyarországi tanárok és diákok követeléseinek teljesítéséhez.

A jelenlegi két részlet helyett jövőre április 15-ig egy összegben kell befizetni a gépjárműadót. Azok, akik nem tudják teljesíteni a kötelezettséget, kérhetnek 5 hónapos részletfizetést is a NAV-tól.

Komoly leépítést jelentett be a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft., miután továbbra sem érkeznek uniós pénzek Magyarországra – tudta meg a 24.hu. A portál szerint a társaság két körben a dolgozói felét küldi el.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya kapta az áprilisban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság döntése alapján. A Fidesz és a KDNP közös listájának 21. helyén mandátumot szerző Bajkai István április 22-én halt meg.

Mintegy 1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában a biztosítók. Tavaly ugyanerre több mint 2,4 milliárdot utaltak.

Nógrádban, Hevesben és Borsodban adták ma a legtöbb munkát a tűzoltóknak a zivatarok. A katasztrófavédelem közölte: főként pincékbe, garázsokba befolyt víz szivattyúzását végzik a tűzoltók, de Zirc és Bakonyszentlászló között, a Cuha-völgyvben például a vihar miatt kidőlt, a vasúti pályát eltorlaszoló fát is el kellett távolítani.

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden: Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt. 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján is. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Romániában több száz ház megrongálódott a kedd esti, a Richter skálán 5,2-es erősségű földrengésben Arad megyében. A Partium több településéről is jelentettek károkat a számos utórengés után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×