eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Földrengés. Forrás:YouTube
Nyitókép: Forrás:YouTube

Harangi Szabolcs: a szakembereket is meglepte az aradi rengés

Az ELTE Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy még hetekig lehetnek kisebb utórengések.

Egy ekkora, 5,2-es magnitúdójú földrengés viszonylag nagynak számít - mondta Harangi Szabolcs. De ami igazán érdekes, az az, hogy május 23-án már volt itt egy 4-es erősségű földmozgás, amit a szakértők - utólag - a mostani előrengésének tartanak.

Maga a helyszín is figyelemre méltó szerinte, mert Arad környékéről nem nagyon tudni korábbról ehhez hasonló földmozgásokról, Romániában a legveszélyesebb terület ugyanis a Kárpát-kanyar, Vráncsa térsége, ahol nem is olyan régen, Zsílvásárhely környékén voltak rengések. Így még a szakemberek sem számítottak arra, hogy éppen Aradtól 10-12 kilométerre lesz majd a következő földmozgás.

Ezen a vidéken a földrengéseket az okozza - folytatta a szakember -, hogy

az adriai kőzetlemez óramutató járásával ellentétesen forog, és délnyugat felől nyomja ezt a területet.

Északkeleten viszont az ukrajnai, vastag kőzetburok megállítja ezt a mozgást, így a Kárpát-medence egyfajta satuba szorul. Ennek a nyomó erőnek a hatására a szilárd kőzettest, a törések mentén, néha elmozdul. A mostani földrengést is egy ilyen, oldalra történő elmozdulás okozta.

Harangi Szabolcs szerint nehéz megmondani, hogy a közeljövőben lesz-e még hasonló erejű földmozgás, ami ráadásul ennyire kis mélységben történt. Arad közelében ugyanis a felszíntől mindössze hat kilométer mélységben mozdult meg a föld, ezért érezték az emberek ilyen erősen.

Mint mondta, Arad közelében feszültségfeloldódás történt, ami ebben a térségben időszakosan előfordulhat. Kisebb utórengések ugyancsak valószínűek, és már volt is három 2-es magnitúdójúnál nagyobb.

A földrengéseket a felszabaduló energia nagyságával rangsorolják. Ellenben az, hogy az emberek mit éreznek a földmozgásokból, attól is függ, hogy azok a felszíntől milyen távolságra történnek.

Romániában a legveszélyesebb helynek tehát Vráncsa területe számít, ahol majdnem hetente van négyes-ötös magnitúdójú földrengés.

Ám ezek több mint 100 kilométer mélységből érkeznek és ezért nem nagyon érzik az emberek.

Az MTI beszámolója szerint több száz ház megrongálódott a kedd esti, 5,2-es erősségű földrengésben Arad megyében, több községben középületeken is mély repedések jelentek meg. A legtöbb kár Gyorok (Ghioroc) községben keletkezett, ahol több száz ház megrongálódott, a legtöbbnél kémények dőltek le vagy a tetőzet sérült meg, de sérültek nincsenek. Több mint száz kémény omlott le Temeshidegkút (Zabrani) községben is, ahol szintén megrongálódtak tetőzetek, beomlottak mennyezetek, több épületen mély repedések keletkeztek.

Aradon vakolat- és faldarabok estek le a régi belvárosi épületekről, Calin Bibart, a megyeszékhely polgármestere élő bejelentkezésben közölte, hogy a városvezetés a jövőben megbírságolja azokat a tulajdonosokat, akik nem újítják fel épületeiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×