eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
F-16, amerikai vadászbombázó repülőgép. Forrás: Twitter/ Ukraine Battle Map
Nyitókép: Twitter/ Ukraine Battle Map

Rengeteg amerikai harci repülő jön Európába

A valaha volt legnagyobb NATO légi hadgyakorlatot rendezik meg. Várhatóan nem kell polgári légi járatokat törölni, de kényelmetlenségek adódhatnak.

A védekezés áll a középpontban a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlatán - ismertették a szombaton kezdődő európai műveletről tartott berlini tájékoztatón. A németországi központú gyakorlaton 25 tagország vesz részt együttvéve 250 repülőgéppel és tízezer katonával.

"Megmutatjuk, hogy a NATO területe érinthetetlen, és készen állunk megvédeni minden egyes négyzetcentiméterét" - hangsúlyozta Ingo Gerhartz altábornagy, a német légierő (Luftwaffe) főszemlélője.

Hozzátette, hogy

az Air Defender 23 (Légi védelmező 23) nevű gyakorlat kizárólag védelmi műveletek betanulására szolgál, és nem várható, hogy hatására élénkül az orosz katonai tevékenység.

A 12 napos műveletben mintegy kétezer repülést hajtanak végre, és egyik sem orosz területek felé irányul, így - a NATO területébe ékelődő - Kalinyingrádot is elkerülik.

Ugyanakkor a gyakorlat a szövetség "szellemiségét és erejét" is demonstrálja, és igen meglepő volna, ha nem vennének róla tudomást a NATO-n kívüli országok vezetői, beleértve Vlagyimir Putyin orosz elnököt - jegyezte meg Amy Gutmann, az Egyesült Államok berlini nagykövete.

A német hadsereg (Bundeswehr) egy korábban kiadott összeállítása szerint a gyakorlat "a transzatlanti szolidaritás demonstrálására" szolgál.

A többi között azt tanulják be, hogy miként küldjenek támogatást az Egyesült Államokból Németországba megtámadott európai NATO-tagok védelmére.

A résztvevők legnagyobb része is amerikai, a Nemzeti Gárda légiereje (Air National Guard) egy 100 repülőből és 2600 katonából álló egységgel képviseli a NATO vezető hatalmát.

A központ Németország, de hollandiai és csehországi bázisokat is használnak. A repülések nagy részét az Északi- és a Balti-tenger felett hajtják végre. A hónapok óta szervezett gyakorlat a remények szerint nem akadályozza lényegesen a polgári légi közlekedést, így nem kell majd járatokat törölni és legfeljebb néhány perces késések adódnak majd.

Kényelmetlenségek azonban előfordulhatnak, de "a biztonságot nem adják ingyen" - mondta Ingo Gerhartz. (A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×