eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megvan az elhunyt fideszes honatya utóda

Ferencz Orsolyáé a mandátum.

Kiadta Ferencz Orsolyának az áprilisban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 21. helyén mandátumot szerző Bajkai István április 22-én elhunyt.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek az elhunyt képviselő helyére a pártlista 58. helyén szereplő Ferencz Orsolyát jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére. Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 15 igen szavazattal meghozta határozatát, amiben kiadta Ferencz Orsolyának az országgyűlési mandátumot.

Egyebek

Az NVB több népszavazási kezdeményezés hitelesítését is tárgyalta. A bizottság 13 igen és 2 nem szavazattal hitelesítette a Normális Élet Pártja által benyújtott kezdeményezést, amely azt célozza, hogy az üvegpalackok visszaválthatók legyenek.

Az NVB ugyanakkor 8-7 arányban megtagadta az LMP kezdeményezésének hitelesítését. A párt kérdése azt célozta, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét. Az NVB szerint a kezdeményezés alapján megalkotandó jogszabály a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközne, ezért nem hitelesíthető. A bizottság szerint egy akkumulátorgyár engedélyezési eljárása több évet felölelő folyamat, így a megalkotandó jogszabály olyanokra is vonatkozna, amelyek a jogszabály hatályba lépése előtt kezdődtek meg és 2023. december 31. után is folytatódni fognak. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

A népszavazással kapcsolatos határozatokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×