eur:
388.97
usd:
366.71
bux:
55580.78
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Donáth Anna/Facebook

Aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum a magyar oktatásért

A párt azt szeretné, ha az Európai Unió a pedagógusok jogállásáról szóló törvény visszavonásához és a tanárok nagy összegű béremeléséhez kötné a támogatások kifizetését.

Donáth Anna május 30-án indított kampányt azért, hogy az Európai Unió csak akkor fizesse ki a Magyarországnak járó támogatásokat, ha a kormány visszavonja a pedagógusok státusztörvényét, megemeli a tanárok bérét és átfogó oktatási reformot indít a tanárok és diákok érdemi bevonásával.

A Momentum európai parlamenti képviselője ennek érdekében felszólalt az uniós törvényhozás ülésén, levelet írt az Európai Bizottságnak, tüntető diákok társaságában tárgyalt Vera Jourovával, a brüsszeli testület alelnökével, most pedig bejelentette, hogy pártja aláírásgyűjtésbe kezd.

Donáth Anna szerint nem elég, ha csak az európai színtéren képviselik az ügyet, ezért arra kért mindenkit – szerda reggeli sajtótájékoztatóján –, hogy „aki normális oktatást szeretne ma Magyarországon ahelyett, ami most van, egy aláírással támogassa az Európai Bizottságnak szóló indítványukat”.

A Fidesz és a kormány szerint a baloldal mindent elkövet azért, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós támogatásokat, amelyek nélkül a tanárok sem részesülhetnek jelentős összegű béremelésben. Rétvári Bencét, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben sérelmezte, hogy a baloldal nem szavazta meg azokat a törvénymodósításokat, amivel hamarabb juthatna hozzá Magyarország ahhoz az forráshoz, amellyel minden 10 százalékos emelés forintjához még egy forintot oda lehetne tenni.

Donáth Anna akcióját ellenzéki oldalról is bírálták. Az LMP társelnöke, Ungár Péter országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről a témáról: „A pedagógusbéreket nem tudja az Európai Parlament megemelni, kedves Donáth Anna, ezt mindannyian tudjuk” – fogalmazott.

Közben a Belügyminisztérium benyújtotta a státusztörvény tervezetét az Országgyűlésnek, Pintér Sándor belügyminiszter pedig levelet írt a tanároknak, hogy tájékoztassa őket a részletekről. A tárcavezető szerint a jogszabályról minden idők legátfogóbb egyeztetését rendezték meg. Azt írja, hogy teljesítményalapú bérezést vezetnének be, és ha megjönnek az uniós pénzek, akkor a tanárok fizetése 2025-ben már havi 800 000 forint lesz. A törvényjavaslat a szabadsággal, a próbaidővel, a felmondással, a munkaidővel, az átvezényléssel és a fegyelmikkel összefüggésben is tartalmaz újításokat, de Pintér Sándor azt ígéri a pedagógusoknak, hogy senki sem kerül a jelenleginél hátrányosabb helyzetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×