eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A rezsicsökkentés kivezetését, az árstopok megszüntetését is elvárja az EB - a nap hírei

A reálkereset 7 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak kiemelkedő növekedése mellett. 24 milliárd forintos hitelt vesz fel a BKK a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után.

A rezsicsökkentés kivezetése mellett az ár és kamatstopok megszüntetését és a költségvetés módosítását is elvárja Magyarországtól az országspecifikus ajánlásban az Európai Bizottság. A testület szerint jövőre 4,4 százalék lehet a deficit a kormány által tervezett 3,9 százalékkal szemben. Megköveteli a helyreállítási alap lehívásához feltételül szabott vállalások maradéktalan teljesítését. Az ajánlás azt is kéri, hogy az energiatámogatási intézkedések felszámolása után keletkező megtakarításokat az államháztartási hiány csökkentésére kell felhasználni.

Márciusban 577.900 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, a nettó 398.000 forint. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 16,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A nettó kereset mediánértéke 305.900 forintot ért el, ez 15,7 százalékkal magasabb az előző évinél. A közlemény szerint ugyanakkor a reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak 25,2 százalékos kiemelkedő növekedése mellett.

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az új javaslat szerint július 1-től az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, a 12 milliót elérő, de 100 milliónál alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete későbbi időpontra, 2024 január elsejére módosulna. A javaslat szerint ne legyen kötelező az adatszolgáltatás a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek számára.

24 milliárd forintos hitelt vesz fel a Budapesti Közlekedési Központ, miután a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a társaság és a K&H Bank közötti megállapodás megkötését. A hitelfelvételről szóló előterjesztést 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A javaslat szerint a döntéssel biztosítható a BKK likviditása június és szeptember között. A szerződés becsült költsége 673 millió forint.

Elvi állásfoglalást is elfogadott az ukrajnai háború ügyében a Fővárosi Közgyűlés. A dokumentum elfogadja az Európai Tanács nyilatkozatát, amely elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. A javaslatra a baloldali többség voksolt igennel, a Fidesz-KDNP pedig nemmel, miután az eredetileg a kormánypártok által benyújtott előterjesztést a baloldali pártok módosításaival fogadták el.

Közterületek elnevezéséről és udvarzöldítési programról is döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Széna téren, az Oktogonon, az Etele téren és a Jászai Mari téren e-mobilitási állomást alakítson ki a BKK szeptember 30-ig, ahol lehetőség lesz az elektromos járművek töltésére.

Látszategyeztetésnek nevezték az ellenzéki pártok a pedagógus státusztörvényről tartott találkozót a Belügyminisztériumban. A tömörüléseket Pintér Sándor tárcavezető hívta meg. Az ellenzéki pártok egy-egy civil szakértőt is magukkal vihettek, velük tartottak a pedagógus érdekképviseletek és diákszervezetek tagjai is, de ők nem kaphattak szót. Rétvári Bence parlamenti államtitkár az egyeztetés után azt mondta: a státusztörvény kérdésében a kormány mindenkivel egyeztetett, akivel csak lehetett már csak az Európai Bizottsággal tárgyalnak majd.

Az építményi jog tervezett bevezetésének előnyeiről beszélt a parlamentben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. Fónagy János elmondta: az építményi jog arra ad lehetőséget, hogy a jogosult az ingatlanon vagy annak felszíne alatt épületet létesítsen vagy hasznosítson, határozott időre, legfeljebb ötven éves időkorláttal. Mint mondta: jelenleg a gazdasági növekedés gátját képezi, hogy különféle épületek beruházásainak finanszírozása hitelbiztosíték hiányában nehézségekbe ütközik. Az ellenzéki frakciók az építményjoggal összefüggésben megfelelő garanciákat várnak.

Még az idén megkezdődik a földgáz szállítása Azerbajdzsánból Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a politikai megállapodás után a kereskedelmi tárgyalás is sikerre vezetett. A tárcavezető a moldovai kollégájával, közös értekezletén arról számolt be, hogy 2023-ban már százmillió köbméter azeri földgáz érkezik Magyarországra, ami a magyar fogyasztáson belül nem nagy mennyiség, de ez az első lépés egy jelentősebb hosszú távú szerződés felépítése felé.

Több gazdasági megállapodást ír alá Kínával pekingi látogatásán az orosz miniszterelnök. Mihail Misusztyin kétnapos hivatalos látogatásának második napján azt mondta: az egyik megállapodás a kereskedelmi szolgáltatások terén folytatott befektetési együttműködés elmélyítését segíti elő, egy másik a mezőgazdasági termékek Kínába irányuló exportjára, egy további pedig a sport területén létrejövő együttműködésre vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×