eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cette photographie prĂŠsente une personne en train de jeter dans un composteur des dĂŠchets verts (ĂŠpluchures) afin de le rĂŠutiliser en jardinage.
Nyitókép: Getty Images/Capelle.r

Udvarokat zöldít és óvodásokat tanít a komposztálásra Budapest

Közterületek elnevezéséről, a Bosnyák téri vásárcsarnok megújításával kapcsolatos szándéknyilatkozatról, udvarzöldítési programról, és közösségi komposztálókról is döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A testület nem szavazta meg a közvilágítási oszlopok reklámcélú haszonbérleti szerződéséről szóló előterjesztést.

A közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy az európai uniós USER-CHI projekt keretében a Széna téren, az Oktogonon, az Etele téren és a Jászai Mari téren e-mobilitási állomást alakítson ki a BKK szeptember 30-ig, ezeken az e-mobilitási pontokon lehetőség lesz az elektromos járművek és egyéb elektromos eszközök töltésére.

A képviselők egyhangúlag, Baranyi Krisztina tartózkodása mellett

támogatták a Bosnyák téri vásárcsarnok megújításával kapcsolatos szándéknyilatkozatot,

amit Horváth Csaba (MSZP) XIV. kerületi polgármester nyújtott be. A polgármester előterjesztésében azt írta, a beruházás megvalósítása a fővárosi és a kerületi önkormányzat szoros együttműködését igényli és javasolta, hogy a projekt előkészítésére a két önkormányzat közös munkacsoportot hozzon létre, amely dönt a zuglói önkormányzat által elfogadott koncepcióterv véglegesítéséről.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek,

  • a közösségi költségvetésből 40 millió forintos keretösszeggel pályázatot írnak ki fővárosi óvodáknak komposztálókra és magaságyások létesítésére, a komposztálás kultúrájának erősítésére.
  • 13 társasház pályázatát támogatják az Égig érő fű elnevezésű udvarzöldítési programban, összesen mintegy 30 millió forinttal. A társasházak belső udvarok felújítási és megújítási munkáira, növényzet telepítésére pályázhattak.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a fővárosi önkormányzat, a BDK Kft. és a BKK Zrt. tulajdonában álló közúti közvilágítási oszlopok reklámcélú haszonbérleti szerződéséről szóló előterjesztés, tekintettel arra, hogy a 2018-ban, az ESMA Reklám Zrt.-vel kötött ötéves szerződés május végén lejár. A határozati javaslat szerint a reklámok elhelyezésére az ESMA Reklám Zrt.-t, míg a "közlekedéssel összefüggő adatokat keletkeztető berendezések" telepítésére a SYS IT Network Zrt. és GVSX Kft. Konzorciumot hirdette volna ki a pályázat nyertesének a közgyűlés.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester (független) azonban azt javasolta, nyilvánítsák a pályázatot érvénytelennek. Szavai szerint "életszerűtlen", hogy mindössze egyetlen jelentkező indult a pályázaton, "talán Budapest legértékesebb reklámhelyeiért versenybe szállva". A közgyűlés végül nem fogadta el a minősített szavazattöbbséget igénylő előterjesztést: 18 képviselő szavazott igennel, 7 nemmel, Szaniszló Sándor (DK) tartózkodott.

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek meg a május 8-án, 95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi színművészre, Budapest díszpolgárára.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×