eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) sajtótájékoztatót tart az új pedagógus életpályatörvény-tervezetének a parlamenti pártok képviselőivel folytatott egyeztetéséről a minisztériumban 2023. május 24-én. Mellette Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hiába vártuk a baloldali pártok szövegszerű javaslatait - mondta a BM az egyeztetés után

Rövid sajtótájékoztatót tartott Rétvári Bence államtitkár a pedagógus-életpályamodellről tartott összpárti egyeztetést követően. A vécében találtak egy 2022-es szórólapot, de szövegszerű javaslatot csak a Mi Hazánktól kaptak.

Kilencpárti egyeztetést kezdeményeztek a pedagógus-életpályamodellről, erről tartott szerda kora délután sajtótájékoztatót Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára, elsőként azt közölte, nem tudja, a baloldali pártok mit akarnak, mindenesetre ez egy hosszú egyeztetési folyamat 19. állomása.

"A pedagógusok első körben 25 ezren, majd 33 ezren, végül 18 ezren válaszoltak a konzultációs kérdésekre, a szülők pedig 130 ezren. Decemberben pedig 400 iskola igazgatójával, képviselőjével tartottunk egy egész napos egyeztetést" - idézte fel, hozzátéve, március elején hozták nyilvánosságra a pedagógus-életpálya tervezetét, ekkor már erről egyeztettek, a szakszervezetekkel 10 alkalommal, de egyeztettek az Országos Köznevelési Tanáccsal, a kerekasztallal, egyházi és magánfenntartókkal, szakértőkkel, szülői szervezetekkel és az Országos Diáktanáccsal is.

Most jött el az idő tehát a pártokkal való egyeztetésre, amely után már csak az Európai Bizottság lesz hátra.

Beszámolt arról, hogy egyetértés alakult ki, pedagógus-béremelésre van szükség, ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány ezzel kapcsolatos elképzelései már tavaly nyár óta ismertek, az a lényege, hogy az EU-s forrásokat is felhasználják arra, hogy a pedagógusok bérét megemeljék, már az idei évi költségvetésben is van fedezet az emelés egy részére (10 százalék), "de abban a pillanatban, hogy megérkeztek az uniós forrásaink, amelyeket visszatartanak Magyarországtól, 20 százalék fölötti béremelés valósul meg, ráadásul januárig visszamenőleges hatállyal" - ecsetelte, a lépcsőzetes emelésnek köszönhetően pedig 2025-től 800 ezer forint lehet a pedagógusok (bruttó) bére.

Ennek akadályaként a baloldali ellenzéki pártokat nevezte meg elsősorban, akik uniós képviselői 6 millió forintot vesznek fel havonta a munkájukért.

"Vártuk a pártok szövegszerű javaslatait, ilyen javaslat azonban csak a Mi Hazánktól érkezett, az összes többi párt nem érkezett ilyennel, pedig 3 hónapjuk volt rá, hogy ilyet kidolgozzanak"

- mondta el Rétvári Bence. "Jól láthatóan azért jöttek, hogy kivonuljanak, erre készültek" - tette hozzá.

Érdeklődéssel olvasta az egyeztetéseket közvetlenül követően, hogy a baloldali pártok egy közös nyilatkozatot fogalmaztak meg és adtak át Pintér Sándornak, az oktatási területet is felügyelő Belügyminiszternek, de kijelentette, ilyen nyilatkozatátadásra nem került sor.

"Nem tudjuk, talán ottfelejtették a nyomtatóban, vagy nem tudták eldönteni, hogy ki adja át, esetleg útközben veszett el, netán elfelejtették, hogy közleményt adtak ki, hogy nyilatkozatot adnak át" - folytatta.

Megjegyezte, a mosdóban találtak egy 2022-es szórólapot, amit valaki otthagyott az egyeztetésen jelenlévők közül, de a helyzet szerinte leginkább a baloldal alkalmatlanságát mutatja.

A tájékoztatón kérdések feltételére nem volt lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×