eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök lezárják a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolához vezető utcát, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Három tanulót megsebesített, az egyiket életveszélyesen, mielőtt elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

A belgrádi mészárlás tanulságai - "Eléggé érzéketlenít a médiában megjelenített sok gyilkosság"

Késsel megsebesített két kislányt egy késes támadó szerdán Berlinben. A hét- és nyolcéves áldozatok egyike életveszélyes, a másik súlyos sebet kapott. Belgrádban ugyanezen a napon nyolc gyerek és egy biztonsági őr is meghalt egy iskolai lövöldözésben és sokan megsérültek, majd egy nappal később gépkarabélyos iskolai merénylet történt. Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus az InfoRádióban arról beszélt, milyen körülmények vezethettek ezekhez az erőszakos cselekményekhez.

A fegyveres támadások kapcsán kérdezte az InfoRádió Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológust arról, mi vezet egy-egy ilyen szörnyűséghez.

"Az egyik probléma

a fegyverekhez való hozzáférés:

a fegyverek előbb-utóbb sajnos ilyesmihez vezetnek. Merthogy az agresszió ott van mindenhol a feszültségek miatt. Általában van előzmény: jellemzően olyan diákok követik el, akiket zaklattak, tehát korábban áldozatok voltak. Gyakran bosszúból hajtanak végre ilyen cselekményeket" - magyarázta.

Mint kifejtette, a fegyver hatalom, amivel bosszút lehet állni, különböző sérelmeket megtorolni.

"És eléggé érzéketlenít a sok, médiában látott gyilkosság. Rakásra lövöldöznek, ami nem jó. De valójában mindig ott van valamilyen mentális probléma. Ráadásul a fiatalok életében egyre nagyobb feszültségek jelennek meg, ilyen már maga az egész oktatási rendszer, a környező világban a gyors változások, amelyekben a különböző generációk nem találják egymást. Ezért a gyerekek, fiatalok nagyon elveszettek. Itt is bármikor megeshet az, ami Amerikában szinte rendszeres és Európában is előfordul, hogy valaki nem tud egy helyzetet mentálisan megoldani, és ha ott a fegyver, az ilyesmi megtörténhet."

Általában depresszió, szorongás, személyiségzavar van a háttérben, de ez nem felmentés, sőt: a környezetnek nagyon oda kell figyelnie azokra a fiatalokra, akik bajban vannak, és nem úgy tekinteni rájuk, mint akik nem számítanak.

"Egy elkeseredett lélek bármire képes" - foglalta össze.

Hogy a szülői mintának mekkora szerepe lehet egy kibillent mentális állapot negatív irányba dőlésében, arról azt mondta,

a szétesett családok, ahol valamilyen súlyos probléma van otthon, táptalajai annak, hogy a gyerekek ne tudjanak megbirkózni egy-egy helyzettel.

Akár iskolai alulteljesítés vagy társadalmi beilleszkedési zavar is problémát okozhat; ha nincs egy biztonságos család, ahová a gyermek visszavonulhat, az is szerepet játszhat abban, hogy akármilyen eszközzel bajt csináljon - mondta Gyarmathy Éva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×