eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A városligeti Ballon kilátó a Budai vár felől fényképezve 2022. május 1-jén. Ezen a napon megnyílt a városligeti Mimóza-dombon, az egykori sörsátor helyén létrejött Ballon kilátó. Szélcsendes időben 150 méter magasságba repül fel a rögzített, héliummal töltött hőlégballon akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ingyen repülhet, aki a Bethesdából gyógyultan távozik

Évente ezer, hosszabb kórházi ápolásra szoruló gyerek ingyenes ballonozással búcsúzhat a kórháztól a Bethesda Gyermekkórház, a Liget Budapest Projekt és a BallonFly ballonkilátó együttműködése révén.

A szerdai budapesti sajtótájékoztatón Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a tavaly óta működő ballon a mintegy 100 hektáron megújuló Városliget egyik központi szimbóluma lett.

A programmal a hosszabb ideig tartó betegségből meggyógyult gyerekek szimbolikusan is le tudják zárni azt az időszakot, ami nem a szabadságról és a felhőtlen boldogságról szól. Ez az élmény pedig minden gyereknek alanyi jogon kell, hogy járjon - tette hozzá Gyorgyevics Benedek.

„Ha ehhez egy kicsit hozzá tudunk járulni a ballon üzemeltetőjével, akkor már megérte a Liget Projekt” – fogalmazott a vezérigazgató.

Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a kezdeményezés nyomán a kórházban gyógyuló, legsúlyosabb betegek

a kórházból való távozás után a ballonozás révén jelképesen is felülemelkedhetnek a betegségen.

A Liget Projektnek köszönhetően a Bethesda Gyermekkórház igazi otthonává válhatott a Városliget, a kórház pedig immár a saját kertjének tekintheti a közparkot, amely erős identitást is ad számára - fűzte hozzá a kórház főigazgatója.

A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztató szerint a Városliget szélén található Bethesda Gyermekkórház kórtermeinek fele a Városliget felé néz, a beteg gyerekek számára a Szinyei-festményt idéző ballon ezáltal a gyógyulás, a kórházból való szabadulás jelképévé vált.

A hagyományteremtő kezdeményezés részeként évente ezer, a jövőben minden két hétnél tovább kórházban gyógyuló gyerek a Városliget ballonkilátójában emelkedhet fel a magasba egy szülője és gyógyítója társaságában.

Az együttműködés részeként a kórházban működő speciális terápiás csoportok, táborozó, krónikus kisbetegek is ajándékba kapják a terápia végeztével a közös élményt gyógyítóikkal. A Bethesda Gyermekkórház évente átlagosan 12 ezer gyermeket gyógyít a fekvőbeteg osztályokon, a járóbeteg-rendeléseket 160 ezer gyermek keresi fel.

A költségeket a Liget Budapest és a BallonFly közösen finanszírozzák.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×