eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart
Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Ha bejön a kormány terve, drasztikusan csökkenhet a perek száma Magyarországon

Átalakítja a békéltető testületek működését az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata. A tervezet szerint a megyei jogú városokban is biztosítanak majd heti egy alkalommal személyes meghallgatást a fogyasztóknak, de általánossá teszik az online meghallgatást is. A változásokat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli – mondta az InfoRádióban Baranovszky György elnök.

Számtalan olyan jogszabály született az elmúlt egy évben, amely a fogyasztók érdekeit szolgálja Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke szerint.

"A fogyasztóvédelmi törvény most benyújtott módosítása lényegében a békéltető testületek működését alakítja át. Ezek alternatív vitarendezést folytatnak le, ha nem sikerül a vállalkozással a fogyasztónak megegyeznie, ebben segítséget fognak nyújtani a békéltető testületek, gyors, ingyenes eljárás keretében igyekeznek egyezséget létrehozni a fogyasztó és a vállalkozás között" - mondta az InfoRádióban Baranovszky György.

Azért üdvözli a FEOSZ a törvényjavaslatot, mert megalkotása előtt számtalan egyeztetést folytattak le velük az érintett minisztérium részéről, sok javaslatukat el is fogadták.

A változtatások lényege, hogy

  • a városokban hetente lehetőség lesz egy személyes meghallgatásra
  • az online meghallgatás is dominánssá válik
  • régiókban fognak működni a békéltető testületek
  • a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek jelölhetnek tagokat a békéltető testületekbe
  • állandó ügyfélszolgálatok állnak majd a fogyasztók rendelkezésére, ezek online/telefonos ügyfélszolgálatok néhány héten belül elérhetők is lesznek.

"Nagyon sok jogszabály-módosításra kerül most sor, de nemcsak azért, mert a kormány úgy gondolja, hanem az uniós jogalkotás következtében is számos jogszabályt át kell majd ültetni" – mondta Baranovszky György.

Példaként említette a gyermektáboroztatást, ahol el szeretnék érni, hogy szabályozott legyen az, hogy ki üzemeltethet tábort, milyen feltételeket kell betartani, és mit kell tenni hibás teljesítés esetén. "Tavaly is több probléma volt, a jogalkotó is tisztában van ezzel" – mondta Baranovszky György, aláhúzva, hogy ez is a családokat védi majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×