eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eladóvá vált a Dunaferr - a nap hírei

Június elsejétől kötelező akciókat rendelt el a boltok számára a kormány. Lakógyűlésen kéri ki a budapestiek véleményét több témában a fővárosi önkormányzat online.

Június elsejétől kötelező akciókat rendelt el a boltok számára a kormány, a lépést az infláció csökkentésével indokolják. A tervek szerint a legfontosabb élelmiszereket 20 termékkategóriába rendezik. A kiskereskedelmi üzleteknek pedig valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kell kedvezőbb áron adniuk. Az akciókat heti rendszerességgel kell meghirdetni, ami nem vonatkozhat az árstopos termékekre.

Magyarország mára a kínai befektetők elsőszámú célpontjává vált a régióban – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta a Kínai Építési Bank csoport elnökét, Tien Kuo-lit. Varga Mihály kiemelte: a pénzügyi együttműködés a magyar-kínai kapcsolatok egyik leggyorsabban fejlődő területe és a világ második legnagyobb bankjának budapesti fióknyitása tovább erősíti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat.

Megjelent az a rendelet, amely megszünteti az orosz Nemzetközi Beruházási Banknak adott kedvezményeket és mentességeket és lehetővé teszi a szervezet székhelyének áthelyezését Budapestről. A rendelet kimondja azt is, hogy nem kell a kormányzótanács döntése a megállapodás megszüntetéséhez. A bankba fektetett tőkét még visszaköveteli a magyar állam, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: 74 milliárd forintnyi követelésünk van a szervezettel szemben.

Lakógyűlésen kéri ki a budapestiek véleményét több témában a fővárosi önkormányzat. Az első budapesti lakógyűlésen a város működéséről és finanszírozásáról, valamint a Lánchídról lehet szavazni. Karácsony Gergely közölte, a "lakógyűlésen" minden, budapesti lakcímmel rendelkező 14 év feletti lakos részt vehet. Szavazni a lakogyules.budapest.hu oldalon lehet majd májustól június elejéig. A szavazáshoz szükséges egyedi azonosítót májusban postázzák.

Az idén is meghirdeti a Falusi Civil Alap pályázatait a kormány - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár kiemelte: a kormány fontos céljának tekinti a civil szervezetek támogatását, ezért az elmúlt 3 évben a kistelepüléseken több mint 20 milliárd forint értékben, hozzávetőlegesen 6 ezer nyertes pályázati támogatást hirdetett ki csak a civil szervezetek számára.

A kormánytisztviselői béremelés tervezetéről tárgyaltak a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon. A javaslatról már tart a társadalmi egyeztetés is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a béremelésre a kormány nem ad többletpénzt, a minisztériumok megszüntetik az álláshelyek tizedét, az így megspórolt összegből emelik a dolgozók bérét.

Eladóvá vált a Dunaferr, a Vasmű felszámolásával megbízott cég hozzájárult a vállalat értékesítéséhez. A két adós, az ISD Dunaferr és az ISD Kokszoló közös céget alapít és azt kínálja eladásra. A felhívásból az is kiderült, hogy a Dunaferrnél 3034 fő, míg a kokszolónál 612 fő érintett, vagyis összesen mintegy 3700 dolgozó megmentéséről is szól a gyár megvásárlása. A részvételi szándék megerősítésére szóló biztosíték összege négymillió euró, ami mintegy 1,5 milliárd forintnak felel meg. A biztosítékot május 5-ig kell elhelyezni a számlán.

Az első negyedévben nem érkezett földgáz Oroszországból Csehországba. Prága norvég földgázzal, valamint Hollandiából és Belgiumból származó cseppfolyósított földgázzal elégítette ki az ország szükségleteit - közölte a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium. Az orosz földgáz a korábbi években a cseh fogyasztás mintegy 97 százalékát fedezte. Az ipari és kereskedelmi miniszter hozzátette: nem tud más olyan országról, amely egy év alatt majdnem száz százalékban megszabadult volna az orosz földgáztól való függéstől.

Az Európai Unió Bírósága felére, napi ötszázezer euróra csökkentette a Lengyelországra kiszabott pénzbüntetést. Varsónak azért kell fizetnie, mert nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. A luxemburgi székhelyű uniós testület azt állapította meg, hogy a Lengyelország által elfogadott intézkedések nem elegendőek a tavaly júliusi végzésben elrendelt valamennyi ideiglenes intézkedés végrehajtásának biztosításához.

Lemondott Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes, aki ellen számos panasz érkezett a munkatársaival szembeni zaklató bánásmódja miatt. A politikus az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív párti kormányában. Lemondásának közvetlen előzményeként vizsgálati jelentés készült azokkal a régóta hallható vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított kormányzati kollégáival szemben.

Ezen a hétvégén is megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. Az április 22-ei Föld napja és az I bike Budapest bringás felvonuláshoz kapcsolódva színes szabadtéri programok várják a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedőket. A rakpartszakaszt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között lehet autómentes környezetben használni. A vasárnap délelőtti Vivicittá félmaraton futóverseny útvonala is érinti a rakpartot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×