eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Így változik az élet a húsvéti hosszú hétvégén

Nagypéntek, húsvétvasárnap, valamint húsvéthétfő ünnep, vagyis munkaszüneti nap, a szombati nap azonban nem. Ehhez igazodik majd a boltok nyitva tartása, de érintőileg a tömegközlekedés is a hosszú hétvégén.

Április 7-én, pénteken nem lesznek nyitva az üzletek, a plázák, a bevásárlóközpontok, a hiper- és szupermarketek, az üzletláncok, de aki csütörtökig nem vette meg valamit húsvétra, április 8-án pótolhatja, szombaton ugyanis ismét nyitva lesznek a boltok. Április 9-én vasárnap és április 10-én hétfőn viszont újabb zárva tartás jön. A postákon is hasonló nyitvatartási renddel találkozhatunk majd.

Lehetnek ugyanakkor az általános üzlet-nyitvatartási rend alóli kivételek, vannak ugyanis olyan üzletek, amik a húsvéti ünnepnapok alatt is nyitva lehetnek. Ilyenek a benzinkutak, illetve az ott működő üzletek, önálló virágboltok, újságosok, édességboltok, non-stop üzemelő, éjjel-nappali boltok, trafikokban (ha a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik benne), valamint a vendéglátó- és szórakozóhelyek.

Amennyiben valakinek halaszthatatlanul gyógyszerre lenne szüksége, azt nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn kizárólag a 0–24 órás, azaz ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárakba tudja beszerezni. Szombaton a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak működnek, de elképzelhető, hogy korábban zárnak. Erről az OGYÉI oldalán tájékozódhatunk.

A BKK tájékoztatása szerint április 6-án, csütörtökön az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend, április 7-én, pénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend, április 8-án, szombaton pedig a szombati napokon érvényes menetrend lesz érvényben.

Április 9-én és 10-én, vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend, április 11-én, kedden az iskolaszünetben érvényes, munkanapi menetrend szerint közlekednek a járatok – sorolták.

Kivételt az M3-as metró jelenti, ami április 7. és április 10. között egész nap a hétköznapi rend szerint, a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár.

A MÁV járatai április 6-án a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest viszont egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

A Volánbusz április 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvétvasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indítja az autóbuszokat.

Április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a H6-os, a H8-as és a H9-es a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-esen, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár.

Említésre érdemes, hogy április 7., nagypéntek hajnaltól április 10., húsvéthétfőn este 11 óráig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között használhatják autómentes környezetben a rakpartszakaszt.

A szemétszállítás nem szünetel: április 7-én, pénteken a hulladékszállítást a szokásos pénteki program szerint végzik, ugyanakkor a munkaszüneti nap miatt a lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvarok, valamint a telefonos és a személyes ügyfélszolgálati irodák zárva tartanak. A többi három napon a hulladékszállítást a szokásos szombati, vasárnapi és hétfői program szerint végzik. Erről bővebben itt írtunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×