INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

A romló nemzetközi pénzügyi környezetben is stabilnak tartja a magyar bankrendszert a pénzügyminiszter - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Több mint 20 ezer fogyasztási helyre érkezik áprilistól rögzített áron az áram. Elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság.

A romló nemzetközi pénzügyi környezetben is stabilnak tartja a magyar bankrendszert a pénzügyminiszter. Varga Mihály azt közölte: a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti és a jövedelmezősége másfélszerese az uniós átlagnak. Hozzátette: a magyar bankrendszer nemteljesítő portfóliója a háborús válság ellenére is alacsony, 3,4 százalékos volt, emellett jelentős tartalékokkal rendelkezik. A Magyar Nemzeti Bank már korábban kiemelte, az amerikai és a svájci bankszektort érintő pánik nincs közvetlen hatással a magyarországi bankpiacra.

Az ipar súlyának növelése és az akkumulátorgyárak hasznossága mellett érvelt a Világgazdaságnak írt véleménycikkében a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton úgy látja, a Magyarországot választó akkumulátorgyárak a technológiaváltást segítik az autóiparban, megőrizve ezzel több százezer munkahelyet. Hangsúlyozta, hogy az újraiparosítási program nem a múltba való visszatérést jelenti, hanem egy komplex gazdaságfejlesztési program, és felerősítheti a termelő-szolgáltató tevékenységet.

Több mint 20 ezer fogyasztási helyre érkezik áprilistól rögzített áron az áram. Egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek kérhették az áttérést a változó piaci árakról a fix árra. Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatott, hogy mintegy 1200 jogosult élt a lehetőséggel. Ez a következő gázév kezdetéig, szeptember végéig teremt kiszámítható kereteket az intézmények számára.

Összesen 4,5 milliárdos pályázatot indított a kormány a kisebb hentesüzleteknek - erősítette meg Facebook-bejegyzésében a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a pályázaton azokat a mikro-vállalkozásokat támogatja a kormány, amelyeknek van lezárt üzleti évük, emellett vállalják, hogy legalább 2023. december 31-ig folytatják tevékenységüket.

2026-ig újabb 20 milliárd forintot ad a kormány a Budapest – Belgrád vasútvonal építésére a felmerülő többletfeladatok miatt. Az összegből csaknem 3 milliárdot már idén ki kell fizetni. A kínai hitelből és közreműködéssel készülő beruházásra szánt több mint 800 milliárd forint szakértők szerint nagyjából 979 év alatt térülhet meg.

Júliustól a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetését központilag látja el az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül. Ezek közé tartozik például a takarítás, a karbantartás vagy az üzemeltetés. A megjelent kormányrendelet és kormányhatározat értelmében a belügyminiszter és a pénzügyminiszter idén május 15-ig kidolgozza a javaslatot a szolgáltatások finanszírozásának módjára.

Mindhárom vármegyében jól működik az új alapellátási ügyeleti rendszer, eddigi tapasztalatok alapján az ellátás mindenhol gördülékeny volt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta, hogy az új ügyeleti rendszer az év során fokozatosan lép életbe az egyes vármegyékben. Budapesten a tervek szerint a jövő év elején vezetik be az új rendszert.

A Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-tagságát, az erről szóló szavazást pedig előrehozzák március 27-ére – közölte a párt frakcióvezetője. Kocsis Máté azt írta, hogy a Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt. A két ország belépését az Észak-Atlanti Szervezetbe már csak Magyarország és Törökország nem hagyta jóvá.

Törökország hozzájárul Finnország felvételéhez a NATO-ba, Svédország ellen azonban továbbra is kifogásai vannak. Erről a török elnök beszélt, miután finn kollégájával tárgyalt. Recep Tayyip Erdogan reményét fejezte ki, hogy a török parlament még a május 14-i választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

Támogatja az Ukrajnának nyújtandó uniós mentőcsomaghoz kapcsolódó állami garanciavállalási megállapodást a kormány. A kormány tavaly év végén a korábbi ellenkezés után hagyta mégis jóvá, hogy kétoldalú megegyezés helyett közös uniós adósságvállalással támogassa Ukrajnát az Európai Bizottság. 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna.

Elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság. A Büntetőbíróság bírói tanácsa szerint megalapozott a gyanú, hogy Vlagyimir Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben ugyancsak elfogatóparancsot adtak ki az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. Közben az orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát, ezért jogi értelemben is semmisnek tekinti a letartóztatási határozatot.

Korlátozzák a boltok vasárnapi nyitvatartását Horvátországban júliustól. A zágrábi parlament megszavazta a jogszabályt, amelynek értelmében a legtöbb üzlet évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet majd nyitva. A jogszabály a kivételek között említi egyebek között a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat.

Kapcsolódó hang

Napinfó – 2023. március 17.
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018