eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Lépnek a bankok a befagyasztott orosz "anyagiak" miatt

Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülöníti orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt. A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó; a hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. arról tájékoztatta az MNB-t, hogy orosz részvényalapjaikon belül elkülönítik az ukrajnai háború miatt tartósan illikviddé vált eszközeiket - jellemzően orosz értékpapírokat. Az ezeket megtestesítő befektetési jegyeket így külön "IL" sorozatjellel látják el. A befagyott eszközportfólió terhére alapkezelői, letétkezelői vagy forgalmazási díj/jutalék nem számítható fel, e terheket az alapkezelők viselik.

A döntés technikailag azt jelenti, hogy az orosz alapok befektetői meglévő befektetési jegyeik mellé újabbakat kapnak.

Mint emlékezetes, az orosz-ukrán háború kitörése nyomán az Aegon Alapkezelő Zrt. 2022. február 24-től felfüggesztette az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, az OTP Alapkezelő Zrt. pedig tavaly március 1-től az OTP Orosz Részvény Alapját. Ettől fogva ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a kereskedéshez szükséges alapvető feltételekhez.

A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény szerint az alapkezelők legföljebb 30 napig függeszthették fel befektetési jegyeik folyamatos forgalmazását. Ennek lejárta után kérésükre az MNB a törvény által számukra maximum biztosított további egy évig hosszabbította meg a forgalmazás felfüggesztését. Az alapkezelők már a felfüggesztés időszakában sem számítottak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek. A jegybanki egy éves felfüggesztési periódus mostani lejártával vált szükségessé a helyzet rendezése.

A két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő. A portfóliók vagyona jelenleg 30-40 százaléknyi likvid eszközt tartalmaz, amelynek együttes értéke néhány százmillió forint - közölte az MNB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×