eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bahmut ipari övezetében az ukránok megölték a Wagner csoport hat tagját - a nap hírei

Többeket hazaengedtek ambuláns ellátásuk után az M1-es autópályán szombaton történt tömegbaleset sérültjei közül. Visszatértek a Földre a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai.

Többeket hazaengedtek ambuláns ellátásuk után az M1-es autópályán szombaton történt tömegbaleset sérültjei közül - derült ki a távirati iroda kérdéseire adott kórházi válaszokból. A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója azt mondta, hogy intézményükbe kilenc sérültet szállítottak, közülük egyet mentőhelikopterrel. A kilenc sérült közül négyet vettek fel a kórházba, két felnőttet és két gyermeket. Négyük közül háromnak súlyos, de nem életveszélyes a sérülése. A további öt sérült ambuláns ellátásban részesült. A székesfehérvári Szent György Kórházba szintén kilenc sérültet vittek a mentők. Egy embert bordatörés és légmell, egy másikat végtagtörés, egy harmadikat pedig szegycsonttörés miatt láttak el a kórházban. A többi sérült kisebb zúzódásokat szenvedett. A budapesti, Fiumei úti Baleseti Központba három sérültet - két nőt és egy gyermeket - szállítottak a mentők, állapotuk stabil, nem életveszélyes.

Csaknem tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra szombaton. Az ukrán-magyar határon 5076-an, a román-magyar szakaszon belépők közül pedig 4860-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 34 ember - köztük 12 gyermek - érkezett Budapestre Ukrajnából.

A Donyeck megyei Bahmut ipari övezetében ukrán határőrök egy szárazföldi felderítő csoportja támadásba lendült, és megölte a Wagner orosz zsoldoscsoport hat tagját - közölte a határőrszolgálat. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára egy tévéműsorban azt állította, hogy Bahmut környékén számos orosz katona holtteste fekszik temetetlenül. Emlékeztetett arra, hogy Bahmutot immár tíz hónapja védik sikeresen az ukrán erők. A kijevi városvezetés arról számolt be, hogy vasárnap reggelre sikerült teljesen helyreállítani a csütörtöki rakétatámadás következtében megszakadt távhőszolgáltatást. Közleményük szerint a fővárosban mindenütt van áram- és vízszolgáltatás.

Szerdától érhetők el a személyi jövedelemadó bevallási tervezetek, amelyet idén már több mint 5,6 millió embernek készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András elmondta: március 15-től a KAÜ azonosító segítségével bárki megnézheti a saját, 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezetét az eSZJA-portálon. A bevallás asztali számítógépen vagy bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is jóváhagyható, szerkeszthető. Aki egyetért a tervezet adataival és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik.

Folyamatosan kapják az értesítést vagy határozatot a gépjárműadó fizetésre kötelezettek az adóhatóságtól. Az adó első részletét március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni. Azok, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, határozatot kapnak, akiknek viszont változatlan az adó összege, azokat csak értesítésben emlékezteti a fizetésre a NAV. Az adómentességről nem küld külön értesítést az adóhatóság. Az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növeli az összeget.

Aggasztónak nevezte a migrációs helyzetet vasárnap Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miután a törvényi szigorítások és a tengeri katasztrófák ellenére tovább nőtt az ország partjaihoz a Földközi-tengeren át eljutó emberek száma. Az olasz belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már több mint 17 ezren voltak, ami csaknem háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában mértnek. Antonio Tajani szerint az Európai Uniónak észre kell vennie, hogy a helyzet aggasztó, és Olaszországot nem szabad magára hagynia. A miniszter szerint ráadásul a Giorgia Meloni vezette kormány szigorításainak bejelentése hatására az emberkereskedők felgyorsították a migránsokkal teli hajók elindítását. A hivatalos adatok szerint az olaszországi migránstáborokban jelenleg több mint 109 ezren vannak.

Elfogadta a vitatott nyugdíjreformot a francia szenátus: az ellenzéki, jobboldali többségű felsőházban 195 szenátor szavazott igennel 112 nem ellenében. Néhány órával korábban már hetedik alkalommal tiltakoztak országszerte százezrek a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen. A felsőházi szavazás parlamenti legitimációt adott a reformjavaslatnak, és megnyitotta az utat a végleges elfogadás előtt, amely csütörtökön várható. A szavazást megelőzően a szakszervezetek felhívására ismét utcai felvonulásokkal tiltakoztak a franciák. Így akartak nyomás gyakorolni a képviselőkre, hogy ne szavazzák meg a kormány javaslatát, amelynek egyik legfontosabb eleme a nyugdíjkorhatár megemelése. A belügyminisztérium adatai szerint a különböző városokban a hetedik napon összesen 368 ezren tiltakoztak.

Visszatértek a Földre a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai. A SpaceX Crew Dragon űrkapszulája 4 asztronautával a fedélzetén, Florida partjainál, a Tampa-öbölben csapódott a vízbe. Az asztronauták 5 hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson, hazatérésüket az utóbbi napok kedvezőtlen időjárási körülményei miatt többször elhalasztották. A SpaceX a NASA-val kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá a küldetésekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×