eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tavaly november és idén január között 4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta - a nap hírei

Az egy éve tartó ukrajnai háború elhúzódásától tart a miniszterelnök. Európa további támogatásáról biztosították Ukrajnát az uniós intézmények vezetői a háború kezdetének első évfordulóján.

Az ukrajnai háború elhúzódásától tart a miniszterelnök, pedig Orbán Viktor szerint tűzszünetre lenne szükség és ezután majd hosszasan kell tárgyalni a békéről. A kormányfő erről a Kossuth Rádióban beszélt, az orosz invázió megindulásának első évfordulóján. Orbán Viktor szerint a nyugat olyan mennyiségű fegyvert és pénzt mozgósít, hogy Oroszország nem nyerheti meg a konfliktust, ugyanakkor Oroszország atomhatalom, amelyet nem lehet megverni, csak az áldozatok száma fog növekedni. Szerinte a nyugatiak rossz döntést hoztak azzal, hogy lokális konfliktus helyett összeurópai háborúvá emelték a harcokat, és nem jelölték meg, hogy meddig lehet segítséget nyújtani Ukrajnának.

Európa további támogatásáról biztosították Ukrajnát az uniós intézmények vezetői a háború kezdetének első évfordulóján. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke videoüzenetében úgy fogalmazott: a szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent és Európa az ukránok oldalán áll. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: Ukrajna a szabadságért és a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt hangsúlyozta: Európa továbbra is kiáll Ukrajna mellett a béke, a szabadság és az igazságosság érdekében. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt közölte: Ukrajna önálló és független országként kerül ki a konfliktusból: a szövetségesek pedig soha nem látott támogatást nyújtanak Ukrajnának.

Ukrajna 2023-as győzelmét ígérte Volodimir Zelenszkij elnök a háború kitörésének első évfordulóján. Az államfő úgy fogalmazott: az ukránok nem a menekülést, hanem a szembenézést választották.

Nem tartott beszédet a háború évfordulóján az orosz elnök. A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin a parlament két házához intézett üzenetében fejtette ki, hogy a hadművelet tervszerűen folytatódik, és minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap majd Ukrajna a Nyugattól, annyival messzebbre kell eltolni az orosz határtól a fenyegetést.

Az ENSZ Közgyűlése határozatban sürgeti a harcok lezárását és az orosz csapatok kivonását Ukrajnából. A világszervezet nyilatkozata felszólítja a konfliktusban érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére, Oroszországot pedig arra, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert területeiről.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ-ben sokkal erősebb az ukrajnai béke támogatottsága, mint az Európai Unióban. Szijjártó Péter New Yorkban beszélt erről, miután António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozott. A tárcavezető kiemelte: a diplomáciai rendezés csakis akkor lehetséges, ha az egymással közvetlenül vagy közvetve szembenálló felek hajlandók lesznek tárgyalni, amihez kommunikációs csatornákra van szükség, ehhez pedig az ENSZ a legalkalmasabb szervezet.

A miniszterelnök szerint már márciusban érzékelhetők lesznek az intézkedések hatásai és az év végére egy számjegyű infláció lesz Magyarországon. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: azt a 20 döntést, amit meg lehet és meg kell hozni, a magyar kormány meghozta. Beszélt arról is, hogy Magyarország tavaly 4000 milliárd forinttal többet fizetett az energiáért, mint az előző évben.

Januárban 3,9 százalékos volt a munkanélküliség, tavaly november és január között ugyanakkor 0,2 százalékponttal, 4 százalékra nőtt a ráta. Legutóbb 2021 nyarán volt ilyen magas szinten a munkanélküliség. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első hónapjában a munkanélküliek száma 192 ezer fő volt. A foglalkoztatottak száma 4 millió 706 ezer fő volt tavaly november és idén január között, ami 10 ezer fővel marad el az év közben látott rekordtól.

A Magyarországnak oktatási célokra adott támogatás visszakérését javasolja az unió csalás elleni hivatala. Az Olaf szerint a 3,6 millió eurós forrást elcsalták. Megállapításaik szerint számos jogsértés történt a közbeszerzési eljárás során, a szabálytalanságok pedig nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a diákok tanulási tapasztalataira is hatással voltak, mivel a projekt megfelelő megvalósítása esetén ugyanannyi pénzért jobb hardvert is lehetett volna vásárolni.

Összesen 51 korszerű, alacsony padlós CAF-villamos érkezik Budapestre a most megszületett kormánydöntés alapján- közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta: Budapest 54 milliárdnyi európai uniós forrásból vásárolhatja meg a járműveket.

Meghalt az a 18 éves fiú, akit az Erzsébet téren szúrt halántékon vasárnap hajnalban egy szintén 18 éves fiatal. Az áldozatot a támadás után életveszélyes állapotban szállították kórházba. A késelőt néhány órával az incidens után fogták el kőbányai lakásában, majd elrendelték egy hónapos letartóztatását. A fiatal a rendőrségen nem tett vallomást. A nyomozás adatai szerint egy lány miatt verekedett össze a két fiú.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×