eur:
394.83
usd:
371.33
bux:
66466.4
2024. április 16. kedd Csongor
Légi felvétel összedőlt épületek romjairól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

A földrengésben szintén érintett Szírián is rajta tartja a szemét a külügy

Már valamennyi Magyarországról elindult mentőegység megérkezett Törökországba, többségük már a túlélők keresésében is részt vesz – mondta el az M1 televízióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, hozzátéve: figyelnek a földrengésben szintén érintett Szíriára is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem tud arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a törökországi, több ezer halálos áldozatot követelő földrengésnek – közölte Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 televízióban. A tárcának 18 olyan magyar személyről van tudomása, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik; velük a nagykövetségen keresztül tartják a kapcsolatot, de egyébként mindannyian jól vannak.

Menczer Tamás újfent felhívta a figyelmet, hogy aki tud olyan magyar állampolgárról, aki a katasztrófa által érintett területen van, jelezze azt a külügy konzuli szolgálatánál, vagy az ankarai nagykövetségen.

A mentésben még túlélőket lehet találni, nagyon fontos ez az első négy-öt nap, az első hét – hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett, hogy

  • a katasztrófavédelem HUNOR nevű, speciálisan kiképzett egysége kedd reggel kezdte meg a mentést 55 fővel és két kutyával,
  • a Baptista Szeretetszolgálat és
  • a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata kedd délben csatlakozott,
  • az Életjel mentőcsapat az elmúlt éjszaka kezdte meg a munkát,
  • a Terrorelhárítási Központ csapata pedig hajnalban. A felsoroltakon túl
  • a Református Szeretetszolgálat munkatársai is Törökországban vannak, útban a katasztrófa által leginkább sújtott Hatay tartományba.

Tehát a magyar mentőcsapat létszáma folyamatosan nő – tette hozzá.

A földrengésben szintén érintett Szíriában a Külgazdasági és Külügyminisztérium a térségben régóta dolgozó Magyar Máltai Szeretetszolgálat embereivel áll kapcsolatban, illetve azokkal a keresztény közösségekkel, amelyekkel már korábban is kapcsolatban álltak a Hungary Helps Programon keresztül; rajtuk keresztül igyekeznek felmérni, hogy milyen segítséget tudnak biztosítani. Menczer Tamás jelezte, a máltaiak már két mobil klinikai egységet telepített át a leginkább érintett területekre, így segítve a betegellátást.

Az államtitkár végül azt is közölte, hogy Törökország egy európai rendszerben jelezte, hogy milyen segítségre van szüksége, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium is jelezni tudta, milyen képességeket tud rendelkezésre bocsátani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×