eur:
391.82
usd:
359.6
bux:
72349.06
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Hanusi Ági/Időkép

Vörös kódot jelentett be a Belügyminisztérium, Zabar visszavette az elsőséget

A hideg időjárás miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila közölte: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet – indokolta a döntést az államtitkár.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormany.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, a budapesti ellátók kihasználtság 80, az országos hálózaté pedig 81 százalékos jelenleg. Az államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

Zabar visszaült a jégtrónra

Ahogy arról hétfőn az Infostart is beszámolt, aznap hajnalban, nem a szokásos rekorder Zabaron, hanem onnan 37,2 kilométerrel nyugatabbra, de szintén Nógrádban, Etesen volt a leghidegebb –13,4 fokos minimummal.

Kedden Zabar visszavette az első helyet. Az Országos Meteorológiai Szolgált Facebook-posztja arról ír, hogy 14,5 fokkal ott volt az országban a leghidegebb.

A friss időjárásjelentés szerint a hét közepén még marad a napos hideg idő, a hét végére viszont melegedés várható.

A MetNet Facebook-oldal pedig arról ír, hogy egy bükki töbörben –25,1 fokot mértek hajnalban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×