eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
Viharban kidőlt fa az úton a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Szélvihar: még most is dolgoznak az iparvédelmi operatív törzsek a katasztrófavédelemnél

Száznál is több helyre várják még mindig a tűzoltókat, hogy elvégezzék a szombati szélvihar utáni beavatkozásokat. Egész hétvégén megállás nélkül érkeztek a riasztások, vasárnap is nagyon sok bejelentést kapott a katasztrófavédelem. Van, ahol még mindig nincs áram.

Eddig összesen 5064 bejelentés érkezett, de mivel egy-egy esetet gyakran többen is jeleznek, ezért a tűzoltói beavatkozások száma ennél kevesebb, 2760. Még több mint 100 helyszínre kell kivonulniuk a tűzoltóknak - sorolta a legfrissebb adatokat Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban.

Leginkább a Dunántúlt érintette a vihar, Somogy, Baranya és Tolna vármegyékben volt a legtöbb káreset, de nem volt olyan pontja az országnak, ahol ne keletkeztek volna károk.

Ágakat tört le, fákat döntött ki az erős szél, ezek gyakran autókra, sínekre, házakra, elektromos vezetékekre estek, dőltek. Sok épületben keletkezett kár: vagy megbontotta a szerkezetüket a szél, akár a kéményüket is ledöntve, vagy fák dőltek rájuk.

A tűzoltók munkájuk során összesen 521 megsérült épületnél dolgoztak, ebből 340 lakóház.

Több épület is lakhatatlanná vált.

Fehér vármegyében, Soponyán egy családi ház tűzfala dőlt ki, Baranya vármegyében Szigetváron és Regenyén vált egy-egy ház lakhatatlanná. Ebből a három épületből összesen 3 embert kellett kiköltöztetni, őket biztonságba helyezték a tűzoltók.

Rengeteg helyen elszakították az elektromos vezető csökkent a kidőlő fák és letörő ágak, áramszünetet okozva.

Szombat délután 12 vármegyében voltak áramkimaradások, amik 100 ezer fogyasztót érintettek.

A katasztrófavédelem minden Dunántúli vármegyében és központi szinten is iparbiztonsági operatív törzset hozott létre, ezek koordinálták az áramellátás helyreállítását. Hétfőre jelentősen csökkent az áram nélkül maradt terület, összesen két vármegyében, Somogyban és Baranyában két település érintett jelenleg. Ez néhány 100 fogyasztót érint - mondta el Mukics Dániel. A katasztrófavédelem és a szolgáltatók jelenleg is folyamatosan dolgoznak az ellátás helyreállításán.

A szolgálatban lévő hivatásos tűzoltók megállás nélkül dolgoztak a hétvégén, kiegészülve az önkéntes tűzoltókkal és a katasztrófavédelem által megalapított önkéntes mentőcsoportokkal.

Voltak olyan esetek is, amikor az erős szél akadályozta a tűzoltókat a helyreállításban. Például amikor egy templom 15 méteres tornyán a bádogborítást bontotta meg a szél, és egy darabig nem tudtak a tűzoltók se fölmenni.

Jó tanácsok

A katasztrófavédők azt javasolják, hogy vihar után mindenki járja körbe az otthonát, nézze meg, okozott-e károkat az időjárás. Ha igen, akkor azt mielőbb helyre kell állítani, mert lehet, hogy most még csak kisebb gond keletkezett (például csak egy részen bontotta meg a szél a tetőt, vagy a kéménynek csak az egyik téglája fordult ki), de hogyha ezeket a károkat nem állítják helyre, akkor a következő viharban sokkal nagyobb bajok történhetnek.

Áramkimaradás esetére azt javasolják, hogy ne senki ne merítse le a mobiltelefonját

- gondolni kell arra, hogy akkor is legyen mivel segítséget kérni, ha elhúzódik az áramszünet.

"Még azt tanácsolnám, hogy ilyenkor érdemes áramtalanítani az épületet. Továbbá az otthonunkat állandóan karban kell tartani, a fákat pedig megnézni, hogy az időjárásnak megfelelő képet mutatják-e, nem korhadtek-e el. Ez a vihar annyira erős volt, illetve a talaj annyira átázott, hogy az egészséges fákat is ki tudta dönteni, nem hogy a horhadtakat. Amelyik fa tavasszal nem rügyezik, azt vágjuk ki, és máris nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy megelőzzük a viharkárokat" - mondta Mukics Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×