eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tízezres nagyságrendben sztrájkolhatnak a pedagógusok a héten – a nap hírei

Országszerte egyhetes sztrájkot kezdtek a pedagógusok. Az Orvosi Kamara szerint az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az új egészségügyi törvény következtében. Februártól 700 milliárd forintos hitelkerettel indítja el a Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogramot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Országszerte egyhetes sztrájkot kezdtek (hét) a pedagógusok. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint mind a hatvan tankerületben legalább egy intézményben volt sztrájk hétfőn. Gosztonyi Gábor azt mondta: a héten még biztosan lesz új belépő intézmény, ezért a létszám hullámzó lesz, ettől függetlenül úgy véli, bőven tízezres nagyságrendben lehet mérni majd az egész hetes akcióban részt vevőknek a létszámát. A PSZ-nél a legnagyobb részvétre január 31-én, a sztrájksorozat egyéves évfordulóján számítanak.

Összesen 14 szervezettel, köztük felsőoktatási intézményekkel kötött stratégiai partnerségi megállapodást területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az ünnepségen elmondta: olyan partnereket kerestek, akik az adott régióban nemcsak elméleti tudásukkal, hanem gyakorlati tapasztalataikkal is gazdagítani tudják a kormány területfejlesztési elképzeléseit.

Február elsejétől új helyettes államtitkár felel a felsőoktatásért – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Varga-Bajusz Veronika eddig a Tempus Közalapítvány főigazgatói posztját töltötte be.

Az alapítványi egyetemek kuratóriumainak átalakítására szólítja fel a kormányt a Párbeszéd. Mellár Tamás a párt országgyűlési képviselője felidézte, hogy az érintett egyetemek eleshetnek az Erasmus ösztöndíjak és a Horizont kutatóprogram támogatásaitól, ha nem születik megállapodás az Európai Bizottság és a kormány között.

Az Orvosi Kamara szerint az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az új egészségügyi törvény következtében. Kincses Gyula elnöke figyelemfelhívást tett közzé, amelyben azt kéri, hogy a küldöttek menjenek el a jövő heti Országos Küldöttgyűlésre, amelyen arról döntenek, hogy milyen nyomásgyakorlási eszközt vetnek be az orvosok szakmai és egzisztenciális érdekeinek megvédése érdekében.

A megváltozott makrogazdasági feltételekkel, a háború elhúzódásával indokolta a pénzügyminisztérium államtitkára a költségvetés módosítását. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt Banai Péter Benő azt mondta, hogy a reálbérek növekedése idén is folytatódhat, az árstopokat pedig ki kell vezetni, csak az a kérdés, mikor. Az költségvetési bizottság ellenzéki tagjai kétségbe vonták, hogy a reálbérek tényleg emelkednek és kifogásolták, hogy a kormány a háborúra hivatkozva, a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve folyamatosan módosítgatja a szerintük egyébként is túl korán elfogadott költségvetést, és ehhez statisztának használja az Országgyűlést. Vajda Zoltán, a testület szocialista elnöke sérelmezte, hogy sem Varga Mihály pénzügyminiszter, sem Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem jelent meg az ülésen.

Februártól 700 milliárd forintos hitelkerettel indítja el a Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogramot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Ezzel már az idén mintegy 3 ezer milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozási forrás áll rendelkezésre a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programon keresztül. A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, amelyek a futamidő végéig fix kamattal lesznek elérhetőek.

A klímaváltozás miatt elkerülhetetlennek tartja a hatékony vízgazdálkodási megoldásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület szerint minél előbb szükség van az úgynevezett vízpufferek kialakítására, amelyek létrehozásában az állam mellett a termelőknek is van tennivalójuk. Elsődleges feladat a többletvizek elraktározása. A kamara közölte: a vízhiányból eredő kár több tízszerese az átlagos évi 40 milliárd forintnak.

A magyar kormány nem tartja jó ötletnek az ukrajnai fegyverszállítások fokozását, ugyanakkor nem akadályozza az erről szóló uniós döntést – közölte a külügyminiszter. Szijjártó Péter az Európai Uniós külügyi tanácsülés szünetében hangoztatta, hogy ellentétes a magyar érdekkel minden döntés, ami a háború meghosszabbításához vezethet. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő előterjesztése értelmében az unió újabb 500 millió eurót fordítana az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, illetve 45 millió euróval járulna hozzá az ukrán katonai kiképző misszió működéséhez.

Oroszország nem tudja elvágni Ukrajnát Európától egy esetleges offenzívával - jelentette ki az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének helyettese. A dandártábornok nem számít orosz támadásra a nyugat ukrajnai Lembergnél, ugyanakkor aktív harci cselekményekre számít Kelet-Ukrajnában, a luhanszki és a donyecki régiókban február és március között.

Használt sütőolaj gyűjtésére és tárolására alkalmas konténereket telepített országszerte 40 üzemanyagtöltő állomásán az OMV. A kihelyezett tárolókban a lakosság csavarzáras PET palackokban biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot.

Átadták a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere felújított állomásait a 3-as metró vonalán. A szerelvények ismét járnak Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között. A 3-as metró teljes felújítás májusra fejeződik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×