eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve

A miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatóján kiállt Pintér Sándor mellett, a tanárokat a tiltakozások törvényes módjára kérte. Bejelentette, a gyermeket vállaló nők 30 éves korig adómentesek lesznek.

2022.12.21. 10:01

Kezdünk!

2022.12.21. 10:03

Orbán Viktor bejelentései

Orbán Viktor: délután kormányülés lesz, erről holnap adunk tájékoztatást. Röviden összefoglalnám, hogy kormányzati látószögből hogy fest a 2022-es év. A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve. A rossz mellett ott van az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember kétszeresen értékeli, így Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott.

2022.12.21. 10:04

"Rendkívüli teljesítmények"

Orbán Viktor: a választáson meg kellett védeni Magyarország szuverenitását, a nemzetközi erők olyan erővel vettek részt a választásokon, mint korábban soha, 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval. A legnagyobb érték a kormányzati cselekvőképesség, folytatni fogjuk a hagyományt, nincs még egy ország az unióban, amelyben ne tartottak volna előre hozott választásokat, ezért Magyarország politikai stabilitása figyelemre méltó, ezt a hungarikumot sikerült fenntartanunk. A brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart, 2021 nyarán is megköthettük volna az újraindítási szerződést, de Brüsszel baloldali kormányt akart, nem akart nekünk pénzt adni. A lényeg az, hogy a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, nem kértek a dollárbaloldalból, ez aligha változik meg Magyarországon.

2022.12.21. 10:08

"Sikerült kimaradni a háborúból"

Orbán Viktor: Sikerült kimaradni a háborúból, amelyben eddig nagyon sokan meghaltak már. Eddig csak vesztesei vannak. Vesztese a két szemben álló fél, és vesztes az EU is, szankciós felárakat fizetünk. Mindenki előtt kihívás, hogy elkerülje a recessziót. Európa nagy része már benne van a háborúban, aki fegyvert szállít, bokáig benne van, aki katonákat képez, térdig, aki irányít, kötésig, aki pedig pénzzel támogatja, szügyig van benne, remélem, nyakig nem fog belekerülni. Azonnali béketárgyalásokra és békére van szükség. A bajba jutottakon ennek ellenére segítettünk. Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója volt ez.

2022.12.21. 10:10

"A migrációval szemben álltuk a sarat"

Orbán Viktor: mi vagyunk az egyetlen ország, amelyet egyszerre két irányból helyez nyomás alá a menekültügy. A migrációval szemben álltuk a sarat. Nehéz volt ilyen körülmények között a déli határvédelmet megoldani, 250 ezer embert tartóztattak fel.

2022.12.21. 10:12

"Képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat"

Orbán Viktor: Képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat. Ugyanazért az energiáért 10 milliárd euróval többet kellett fizetnünk, ez 4000 milliárd forint. Közben a családoknak nyújtott rezsivédelmi rendszert meg tudtuk tartani. Magyarországon minden család havi 180 ezer forint támogatást kap. 450 euró egy hónapban az energiaár-kedvezményen keresztül. Ezt a hiányzó finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már.

2022.12.21. 10:13

"Munka alapú gazdaság"

Orbán Viktor: Soha nem dolgoztak még Magyarországon, mint idén, 74 százalék fölött van a foglalkoztatás, meg tudtuk őrizni a munka alapú gazdaságot. Visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, bevezettük a 25 év alattiak adómentességét, és visszaadtuk az szja-t.

2022.12.21. 10:14

"Megállapodtunk az EU-val"

Orbán Viktor: Sikerült megállapodnunk az EU-val, sikerült legyőznünk a hungarofóbiát.

2022.12.21. 10:15

2023-ról

Orbán Viktor: ki kell maradni a háborúból, egyszámjegyű infláció kell az év végére, a 25 éves korig járó adómentességet 30 éves korig a gyermeket vállaló nőknek felemeljük.

2022.12.21. 10:15

Kérdések...

...válaszok.

2022.12.21. 10:17

"Dollárbaloldal", EU-s korrupció ügy?

Orbán Viktor: nem jó karácsony előtt udvariatlannak lenni, de az uniós korrupció ügyében "bagoly mondja verébnek..." Az álszent karakterük rombolja annak a közösségnek az erejét, amelyhez tartozunk. A magyarok azt szeretnék ezek után, hogy a nemzetek parlamentjeiből delegált politikusokból álljon az EP. Volt már ilyen az EP történetében, érdemes lenne ehhez visszatérni. A mocsarasodás ellen egyetlen ellenszer van, a mocsarat le kell csapolni.

2022.12.21. 10:21

Migráció: sokan elérik Ausztriát és a nyugatot Magyarországon keresztül. Hogyan értékeli a kerítést? Mit gondol erről?

Orbán Viktor: a kerítés nem tökéletes, de jobb, mint amikor a Keleti pályaudvarig masíroztak a migránsok. 250 embercsempész van börtönbe, de ez még mindig nem elég. Három dolgot tettünk: felállítottuk a határvadászok egységét. A második, hogy ünnepeljük Horvátország schengeni tagságát, mert át tudtunk vezényelni erőt a magyar-szerb határra. A harmadik: megegyeztünk a szerbekkel és az osztrákokkal egy határvédelmi szövetségben. Megerősítjük a szerb-bolgár és a szerb-észak-macedón határt. Bécsben hamarosan újra találkozunk az ügyben.

2022.12.21. 10:23

Mennyire aggályos a baloldal külföldi pénztámogatása?

Orbán Viktor: milyen jó lenne azt mondani, hogy a korrupció kizárólag a baloldali pártokra jellemző... Egyre több néppárti képviselő is érintetté válik. Brüsszelben mindenki tudja, hogy ez nem most kezdődött, a kérdés az, hogy miért nem voltak védelmi mechanizmusok, hol voltak az oknyomozó újságírók?

2022.12.21. 10:25

Mekkora hitele maradt az EP-nek a korrupciós ügyek után?

Orbán Viktor: az EB-ig nem érnek a szálak, ez merész feltételezés lenne. Nullán volt a hitele, nem tudott az alá menni. Hungarofób, ösztönvezérelt.

2022.12.21. 10:26

Megkapja a főváros a Lánchíd-pénzt?

Orbán Viktor: a jogászok megnézik, mi következik a szerződésből. A Lánchidat felújítottuk, csak a kocsik és a gyalogosok nem mehetnek át rajta. Még szerencse, hogy a halaknak nem kell engedély...

2022.12.21. 10:28

Hogyan tudják teljesíteni a szupermérföldköveket, amelyeket az uniós pénz miatt kell? Ukrán-orosz viszonylatban mi lesz?

Orbán Viktor: amit lehet, meg kell menteni a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból, segíteni kell Ukrajnának. A különböző természetű dolgokat pedig nem szabad összekapcsolni. Mi nem tárgyaltunk csomagban, az ügyeket külön tárgyaltuk, de a cseh EU-elnökség úgy döntött, hogy egy nap tárgyalja az ügyeket. Nekünk ehhez alkalmazkodnunk kellett. Miért fogadtuk el, amit korábban elleneztünk, a 18 milliárd eurót? Rossz megoldásnak tartjuk, de elfogadjuk. A jó megoldás az lett volna, mindenki a saját költségvetéséből segít, ehelyett lesz az, hogy hitelt veszünk fel közösen. A 27 tagállam így adósságközösség lesz, és ennek sosem lesz vége. Vannak, akikkel nem akarunk adósságközösségben lenni. Ettől a tervtől végül Brüsszel elállt, köztes megoldás lett, az uniós költségvetésben benne lévő pénzre vettek fel hitelt, ezt adták oda az ukránoknak. Tehát ezt a pénzt az uniós visszaosztás helyett küldik Ukrajnába. És mindenki tudja, hogy 18 milliárd euró nem lesz elég, ráadásul sosem fogják visszafizetni. És mi lesz 2024-ben? Ebből az utcából nehéz lesz visszafordulni.

2022.12.21. 10:36

Lengyel-magyar viszony? (Viszony a háborúhoz?)

Orbán Viktor: sorsközösség van, a II. világháború után azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül. A sorsközösség erős kötöttséget ad, ez nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, de nem a stratégiai célok tekintetében. Oroszországot olyan állapotba kell hozni, hogy ne jelentsen veszélyt. Szuverén Ukrajna kell. A kérdés, hogy a háborúra hogyan tekintünk. Mi nem gondoljuk, hogy Ukrajna Magyarország szabadságáért harcolna. Magyarországot Ukrajna sosem fogja megvédeni semmitől sem, Magyarországot a NATO és abban a magyar védelmi képesség védi meg, ez a viszonyunk a háborúhoz.

2022.12.21. 10:37

Jönnek a gázszámlák, felülvizsgálja-e a kormány a rezsicsökkentési határt?

Orbán Viktor: ez a rendszer marad fenn a jövőben is. A háztartások 75 százaléka belül marad a kereten. Ez egybeesik a magyar társadalom nem annyira jómódú rétegeivel.

2022.12.21. 10:38

Akkor is, ha leesik az energiaár?

Orbán Viktor: mi azt követjük, hogy "nichts ugribugri". Képesek voltunk 8-9 évig árstabilitást biztosítani, én nem változtatnék ezen a habituson. Módosítottuk a rezsivédelmi rendszert, de nem változtatunk ezen most már.

2022.12.21. 10:41

Pedagógusügy: Pintér Sándor jól kezeli a helyzetet? MTA-állásfoglalás: vissza kell venni a kirúgott tanárokat. Mit gondol?

Orbán Viktor: Olyat még nem láttam, hogy nyílt törvénysértésre szólítsa fel a kormányt. A tiltakozásnak megvannak a törvényes keretei. Arra kérem a pedagógusokat, hogy tartsák be a törvényes kereteit! Ha nem a törvényes formákat választják, akkor az állam nem tehet mást, mint az ilyenkor szokásos szabályokat érvényesíti. Erre tettem esküt, hogy a törvényeket betartom és betartatom. Nem választhat a miniszter, hogy egyeseknél alkalmazza a törvényt, másoknál nem. De ez a kevésbé fontos kérdés. A másik kérdés fontosabb, a pedagógusok oldalán állok a béremelés kérdésekben. 2014-ben éppen nekik emeltünk először. Elfogadhatatlanul alacsony bérrel kezdenek a tanárok, a végére kezd egész elviselhetővé válni a fizetés. Amit a kormány tenni tud, hogy 10-10-10 százalékos béremelés lesz a következő három évben. Ha rögzül a megállapodás, akkor lesz pénzügyi megoldás a jogos igényekre. Azt kérem, hogy ha nem értenek egyet egy irányvonallal (szakmai, politikai), a törvényes tiltakozást válasszák.

2022.12.21. 10:44

Polgári engedetlenség: önök is bontottak kordont!

Orbán Viktor: jogi vitában ne használjuk ezt a kifejezést, én azt kérem.

2022.12.21. 10:46

Matolcsy György szerint válságközeli állapotban van. Egyetért ezzel?

Orbán Viktor: az egész kontinensre érvényes ez, a szankciók és a háború tolja Európát a válság felé. A magyar stratégia az, hogy maradjunk ki ebből. Van egy tervünk, hogy hogyan maradjunk ki ebből, a következő évet másfél százalékos növekedéssel tervezzük. A jegybankelnökkel kapcsolatban vagyok, nehéz az ő helyzete, az inflációért mégiscsak ő felel, miközben az infláció a 20 százalékos "álomhatár" fölött van. Ez ellehetetleníti a vállalkozók hitelfelvételét is. Megértem, hogy a jegybankelnök unortodox módon viselkedik a nyilvánosságban.

2022.12.21. 10:48

30 éves korig a szülő nők szja-mentesek lesznek? A babaváró meghosszabbodik? Mi lesz a lakástámogatással?

Orbán Viktor: a babaváróval kapcsolatban viták szoktak lenni, mi vagyunk többen, akik meg akarják tartani, mert ez egy jó program. Mi Andorka Rudolf iskolájába jártunk, csak a hosszú távú családtámogatás megfelelő. Ajánlatunkat a fiatalok felé meg kell tartanunk. A babaváró a szíve közepe a családtámogatási rendszernek.

2022.12.21. 10:49

Ha Európa működési támogatással sodródik be a háborúba, Magyarország hogy marad ki?

Orbán Viktor: ha egyedül lennénk, azonnal békét akarnánk, de nem vagyunk egyedül.

2022.12.21. 10:49

Lehet-e független és szuverén Ukrajna úgy, hogy sérül a területi integritása?

Orbán Viktor: nem. A sorrend a következő: tűzszünet, ne haljon meg több ember. Utána tárgyaljunk, tegyünk erre kísérletet. De nekünk nem dolgunk, hogy tanácsokat adjunk bármelyik tárgyaló félnek. Hogy jutunk-e a tárgyalások végén szuverén, független Ukrajnához, az kérdés. Nem lehet a tárgyalások eredményét a tárgyalás elején elérni.

2022.12.21. 10:52

Euróbevezetés? Nem gondolkodnak ezen? Vagy a forintárfolyam rögzítésén?

Orbán Viktor: nincs napirenden, nem szorgalmazom.

2022.12.21. 10:53

Csák János meneszti Hoppál Pétert?

Orbán Viktor: kormánybiztost szeretne csinálni belőle Csák János. Kért egy plusz kormánybiztosi állást a minisztériuma számára. Megkapta az engedélyt. Hogy emellett marad-e államtitkár Hoppál Péter, ezt Csák miniszter úr eldönti.

2022.12.21. 10:55

Pintér Sándor oktatásirányító tevékenységét hogyan értékeli?

Orbán Viktor: a vezetéshez kell értenie a vezetőnek. Navracsics Tiborral gondolkodtunk pár évvel ezelőtt, hogy 2-3 évente át kell mozdítanunk a minisztereket más tárcákhoz. Végül ez nem valósult meg.

2022.12.21. 10:56

Lesz energetikai dimenziója a V4-eknek?

Orbán Viktor: elkötelezettek vagyunk.

2022.12.21. 10:57

Milyen megállapodások köttettek Katarban?

Orbán Viktor: szerzünk be energiát. És más tárgyalások is folynak.

2022.12.21. 11:00

Az ön édesanyja gyógypedagógus. Mit tanácsol ekként önnek?

Orbán Viktor: szoktam tőle tanácsot kérni, most már nyugdíjas, természetesen. Az volt a benyomásom, hogy jobb, ha az anyagi követelésekről a "szakszikkal" tárgyalunk, a szakmai kérdésekről pedig a Nemzeti Pedagógus Karral, ami kamaraként működik. A tiltakozások törvényes és törvénytelen rendjéről az igazságügyi miniszterrel kell tárgyalnom, a törvényeket be kell tartani.

2022.12.21. 11:01

A kordonbontáskor be sem mentek a parlamentbe, bojkottálták. Azt mondják most, hogy példát kell mutatni. Mi a különbség a két helyzet között?

Orbán Viktor: amikor kordonbontás volt, nem az volt a követelés, hogy emeljék fel a fizetésünket. Most szabadon tüntethet és sztrájkolhat mindenki, ahogy ezt a törvények megengedik. A kettő közt semmilyen összevetést nem tartok észszerűnek. És különben sem emlékszem olyan munkanapra, amelyen 10 óránál kevesebbet dolgoztam volna.

2022.12.21. 11:02

Miért lett dupla magas infláció, mint az EU átlaga?

Orbán Viktor: ezt Matolcsy György világosan elmondta. Itt inkább az az összefüggés, hogy bármilyen árszabályozás történt az elmúlt 30 évben, a bankárok mindig tiltakoznak, amit én értek, de az árszabályozás a szegény emberek érdekében történik.

2022.12.21. 11:04

Bayer Zsoltnak fontos, hogy "fehérek" nyerték a futball-vb-t. Miért ilyen hangos ez?

Orbán Viktor: számomra ez nem fontos, a magyar válogatottban is van színes bőrű játékos, Loic Nego.

2022.12.21. 11:06

A kormány új energiaforrásokat keres, a jövő évben lesznek-e új lehetőségek Omán, Azerbajdzsán után? Vannak-e konkrét célkitűzések? Csökken-e az orosz függőség?

Orbán Viktor: az importenergiáról kellene leszokni, másodlagos jelentőségű, hogy orosz vagy sem az energia. Az önellátóság a kérdés. Egy rossz érzésem van: Paks 2. Ha ma Paks 2 meglenne, most csak annyit csinálnánk, hogy kérnénk egy kávét. Elgáncsolta az ellenzék, vesztettünk egy évet, elgáncsolta Brüsszel, vesztettünk még egyet. 60 százalékunk lenne atomenergiából, 20 napenergiából. Mi bajunk lenne? Ezen gondolkodjanak el, akik gáncsolják a projektet! Ma a legkevésbé kitett energia a nukleáris. De Magyarországon nincs tenger, ezért csövünk van meg kábelünk. Most vezetékünk a 2010-es 2 helyett 7 irányban van. Ilyen programokat folyamatosan vizsgálunk, de megváltást a Paks 2 hoz.

2022.12.21. 11:11

Mivel érvel a kormány az euró bevezetése ellen?

Orbán Viktor: a kérdés több mint indokolt. A forint ingadozása rámutat, hogy a gazdasági teljesítménynek nincs köze a forint stabilitásához. Van érv az euróhoz való csatlakozás mellett, de ez az érvé kisebb a személyes tapasztalatnál, hogy az euró lelassítja a gazdasági növekedést. Ha az ország stabilitást akar a gyors felzárkózás helyett, akkor lépjen be...

2022.12.21. 11:12

Van-e visszaút a Fidesznek az Európai Néppártba?

Orbán Viktor: nem. Máshol vagyunk, elkeltünk.

2022.12.21. 11:14

Nem adna több interjút a független sajtónak? Nem kéne templomok, kávézók előtt várni önre? 14 éve várok erre, hogy interjút készíthessek önnel. Ami pedig az érdemi kérdést illeti, nem érzi miniszterelnökségét izoláltnak?

Orbán Viktor: különbséget kell tenni, hogy elszigeteltek vagyunk, illetve hogy nem értünk egyet. Az elszigeteltség azt jelenti, hogy nem veszel részt közös döntésekben. De ez nem áll fenn. Egy EU- vagy NATO-tagállam nem tud elszigetelődni. Részt veszünk azokban a döntésekben, amelyek közösségünk haladásának irányát jelöli ki. Magyarország viszont - a történelemben így néz ki - mindig úgy tartozott egy közösséghez, hogy közben minden minden erejével küzd a blokkosodás ellen. Ha blokkosodás van, akkor Magyarország mindig vesztese lesz a külpolitikának. Ha van kelet-nyugat együttműködés, mi vagyunk a világ közepe. Nem akarok lemondani a kínai, keleti, orosz együttműködésről. A bukaresti együttműködés is ezért volt fontos számunkra. Interjúkat meg szívesen adok, ha lesz mondandóm. Talán megérti, hogy ha van értelmes konzultáció, én sosem zárkózom el.

2022.12.21. 11:18

Bízik-e még Pintér Sándorban oktatásügyi és egészségügyi kérdésben?

Orbán Viktor: természetesen. Dolgozni kell a bizalmon.

2022.12.21. 11:20

Mit üzen a boltba járó embereknek a rekordinfláció és az alacsony fizetések mellett?

Orbán Viktor: csökkentjük az emberek adóját. Így tudunk segíteni. A jövőben is ezt fogjuk tenni. (Áfacsökkentés?) A magyar adórendszernek az a vonzereje, hogy a munkát terhelő adók a legalacsonyabbak, a fogyasztást terhelők magasabbak. (Tölgyessy Péter "Orbán-inflációról" beszélt.) Megtisztelő, hogy Tölgyessy Péter ebbe a magasságokba emel, de ha egy számjegyű lesz az infláció, erre térjünk vissza!

2022.12.21. 11:21

Uniós ügyek: mindent jól csináltak?

Orbán Viktor: Az unió kért 27 dolgot, mi meg megcsináltuk. Létrehoztunk új dolgokat. Hát hajrá.

2022.12.21. 11:21

Korábban azt mondta, "le kell jönni a gázról". Hogy állunk? Mikor ad energiát a tenger alatti kábel?

Orbán Viktor: Paks 2-nek kell kész lennie. A kábel 2026-2027-ben ad majd energiát. A baj viszont nem akkor lesz, hanem itt és most.

2022.12.21. 11:24

EU-s korrupciós ügy vs. katari korrupció. Szóba került ez a kérdés Katarban?

Orbán Viktor: nem. Ez a mi problémánk, nem az övék.

2022.12.21. 11:25

Meddig tervezi az aktív politizálást?

Orbán Viktor: idén 17. éve vagyok kormányon, 16 évig voltam ellenzékben. Nem elég ez, jó ha az ember tehet a hazájáért. A szaldó 1, nem pedig 16, azt kivárnám. Adenauer is idősként vívta ki a világcsodálatát. De a Jóisten majd eldönti ezt.

2022.12.21. 11:26

Van olyan, aki alkalmas az ön utódjának?

Orbán Viktor: csak ilyenek vannak, óvatosan kell közlekednem.

2022.12.21. 11:28

Vesz-e fel IMF-hitelt a kormány?

Orbán Viktor: vaskalaposak vagyunk ebben a kérdésben. Ez szuverenitási kérdés is, mert azok a pénzek feltételekhez kötöttek. Az IMF mindenképp mumus ebben a közép-európai világban, jele annak, hogy nem tudtad az országodat magad menedzselni. Az IMF pénze a legjobb kamatozású, de a feltételei a legrosszabbak. A pénzpiaci pénz a legjobb, ott nem kérdezik, hogyan énekelsz.

2022.12.21. 11:31

Pintér Sándorral konzultált a tanárkirúgások előtt?

Orbán Viktor: nem konzultálni kell, be kell tartani a törvényeket, ha ez nem megy, le kell mondani. Ha az ember politikai érzékenység alapján hoz döntéseket, vége lesz a világnak. A tiltakozásnak vannak törvényes formája, azért, mert ez nem ugyanolyan a természete, mint a magánszektorban. Olyanoknak fogunk kárt okozni a tiltakozással, akik nem érdemlik meg. Kizárólag a jogot kell figyelni. Fontos, hogy a belügyminiszter leveleket írasson. A dolog lényege, hogy értsük meg egymást, ne erőt mutassunk egymásnak.

2022.12.21. 11:33

Nevezzen meg két problémát az oktatás területén, amit meg kéne oldani?

Orbán Viktor: a szakembereknek hosszú listájuk van, én megbízom bennük. Nem rájuk akarom erőltetni a magam véleményét. Két ügy volt, amiben én döntést hoztam: mindennapos testnevelés, hitoktatás. Ez a kettő a legfontosabb, a testi és lelki egészség.

2022.12.21. 11:35

A kormány nem tartja magát felelősnek a magas inflációért?

Orbán Viktor: az infláció több tényező eredménye, mondja Matolcsy György jegybankelnök úr. Kérdés a termelékenység kérdése, az államadósság kérdése, ezek mind szerepet játszanak, a legfontosabb a szankciók kérdése.

2022.12.21. 11:38

2023-ban lesz-e újabb extraprofitadó? Lesznek-e még lakossági elvonások?

Orbán Viktor: nem történtek lakossági elvonások, adómentesség lett a 25 éven aluliaknak. A beruházásokat tekintve rekordot értünk el idén. A gazdasági aktivitás segítése történt. Mi egy más naprendszerben vagyunk. (Rezsicsökkentés csökkentés? Katások ellen intézkedés? Ilyenek várhatók?) A költségvetést napokon belül, akár már ma jóváhagyja a kormány, beterjesztjük a parlament elé, január 1-jével érvénybe is lép. A Költségvetési Tanács ezt követően megkapja.

2022.12.21. 11:38

Mikor beszélt utoljára Vlagyimir Putyinnal?

Orbán Viktor: személyesen február elején, telefonon akkor, amikor Gorbacsov temetésén voltam.

2022.12.21. 11:39

Kiléphet a megaláztatás miatt Magyarország az EU-ból?

Orbán Viktor: nem.

2022.12.21. 11:40

InfoRádió: a következő költségvetést nyáron fogadják-e el majd újra? Vagy erre nem lehet számítani?

Orbán Viktor: jó rendszer volt a korábbi, hogy nyáron elfogadtuk, de ha nagyok a kilengések, erre a kérdésre később kell választ adni. Nem lehet tudni, hogy milyen év áll előttünk. Március-áprilisban térünk erre vissza.

2022.12.21. 11:42

InfoRádió: lesz-e újabb nyugdíjemelés azok után, hogy a jegybank módosította az előrejelzését?

Orbán Viktor: amíg polgári kormány van Magyarországon, addig meg fogja őrizni a reálértékét a nyugdíj. Vállalásunkat betartjuk.

2022.12.21. 11:43

InfoRádió: Tungsram, Dunaferr - mi lesz a munkavállalókkal?

Orbán Viktor: a dunaújvárosinál szövevényesebb ügynél életemben nem találkoztam. Az egész nagyon kaotikus dolog, azt sem tudni, ki a tulajdonos, mentenénk, ami menthető. A Tungsram ügyében megjelent egy új, koreai munkáltató.

2022.12.21. 11:44

InfoRádió: nyelvtörvényügyben mi a helyzet?

Orbán Viktor: a háború árnyékában nem szerencsés erről beszélni, de ettől még a tény tény marad, amíg a kérdés nincs rendezve, nem kötünk velük semmilyen nemzetközi szerződést.

2022.12.21. 11:45

Megszavazták a 9. szankciós csomagot, abbahagyják-e a kampányt ellene?

Orbán Viktor: nem. Mi nem értünk egyet egyetlen szankcióval sem. Nem lehet vétózni minden pillanatban, mert szétverjük az unió közösségét.

2022.12.21. 11:46

Hogyan magyarázza a benzinpánikot?

Orbán Viktor: azzal, hogy magyarok vagyunk. Így élünk. Ha valahol cukrot lehet kapni, az emberek odamennek.

2022.12.21. 11:48

Tanult-e a kormány a jogállamisági eljárásból?

Orbán Viktor: maga a jogállamisági mechanizmus elhibázott. A rule of law (a jog uralma) alá tartozó ügyekben nincsenek egységes fogalmak, sztenderdek. Németországban az ügyészség a kormány alá van rendelve. Ez a német jogállami berendezkedésben elfér. Nincsenek egységes európai definíciók, és ezért nincs értelme a rule of law-nak. Ez egy komoly szög az unió koporsójában, ki kéne onnan húzni. Az a kérdés, hogy magyarok vagyunk-e, mert akkor harcolunk.

2022.12.21. 11:50

Az EP-választásokra alakul-e európai pártformáció?

Orbán Viktor: dolgozunk rajta, várjuk a lengyel választás eredményét.

2022.12.21. 11:51

Amerikai választás: Donald Trump erős ellenlábast kap republikánus oldalon. Hű marad hozzá?

Orbán Viktor: nincs súlya a szavunknak. A hűségünk biztosított.

2022.12.21. 11:51

Ha találkozna Völner Pállal, mit mondana neki? Szabadlábon van.

Orbán Viktor: megkérdezném, hogy van és hogy áll az ügye.

2022.12.21. 11:53

Mit gondol arról, hogy két ellenzéki politikus is külszolgálati feladatot kap? (Volner János, Bencsik János)

Orbán Viktor: jó, hogy nem pártalapon megy a külpolitika. Egyebekben a külügyminiszter dolga ez.

2022.12.21. 11:55

Kínai gazdasági kapcsolatok?

Orbán Viktor: Kína most már nem csak fogyasztói a vívmányoknak, hanem előállítója is, a termelési láncokra pedig Magyarországnak szüksége van, jó, ha Magyarországon hoznak létre munkahelyeket, a kormány is tervez kínai befektetéssel.

2022.12.21. 11:56

Fudan Egyetem? Létrejön?

Orbán Viktor: miután Ázsia felemelkedik, kétfajta tudás van. Nyugati és keleti tudás. Mi nem akarjuk, hogy Magyarország bezárkózzon a nyugati tudás világába. Meg akarjuk találni a számításunkat, nyelv, tudás, kultúra, műveltség az, amire szükségünk van, kínai, japán, koreai részről is.

2022.12.21. 12:00

Ukrán fegyveres erőket sem Magyarország, sem Horvátország nem képez ki. Mit gondol erről?

Orbán Viktor: Horvátország szuverén ország hosszú történelemmel, nem hiszem, hogy Magyarország hozzá tud járulni ehhez a döntéshez. Mi részt veszünk a kiképzésnek egy kis részében. Szanitéceket képzünk ki, mert az humanitárius programunk része. Mi nem hiszünk a fegyverekben, nem szeretnénk finanszírozni a katonai eszközöket sem, mert a magyar álláspont az, hogy ez nem a mi háborúnk. Magyarország mindig kimarad a konfliktusok katonai aspektusaiból.

2022.12.21. 12:02

Nagy-magyarországos sálat viselt a görög meccsen. Miért?

Orbán Viktor: ebben nincs semmi különbségek. 1100 éves az országunk, történelmi szimbólumok vesznek minket körül. Mindig világos különbséget teszek Nagy-Magyarország és történelmi Magyarország között. Magyarország egy történelmi ország, amely így nézett ki. Ez egy régi ország. Nem volt provokáció.

2022.12.21. 12:06

Megy Kijevbe?

Orbán Viktor: nincs tervben.

2022.12.21. 12:08

Megy Izraelbe? Mikor gratulál régi-új kollégájának, Benjámin Netanjahunak?

Orbán Viktor: a nemzetközi politika olyan, hogy barátokat veszít, aztán barátokat kap vissza. Régi harcostárs ő. Nagyon örültünk a végeredménynek. Amikor ő volt a miniszterelnök, kiemelkedőek voltak a magyar-izraeli kapcsolatok. A katonai, biztonsági, cíber-együttműködés egyaránt fejlődött. Várjuk, hogy letegye az esküjét, ahogy meghívás érkezik, megyünk.

2022.12.21. 12:08

A kérdések és a rendkívüli, évzáró Kormányinfó véget ért...

---köszönjük kitartó figyelmüket!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×