eur:
393.78
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Dunaújváros, 2021. augusztus 7. Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű - az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum - főbejárata a Vasmű tér 1-3. szám alatt. A dunaújvárosi székhelyű ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelő vállalata, amely melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt hidegen hajlított idomacélokat gyárt elsősorban gépipari, járműipari, építőipari termékekhez, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek előállításához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Módosult a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény

A Pofrtfolio információi szerint minderre a Dunaferr ügye miatt került sor.

Fontos rendeletet hirdetett ki a kormány kedd este a Magyar Közlönyben a Dunaferr szempontjából, ami egyébként sejtelmesre is sikeredett, mert a rendelet nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, viszont a megfogalmazásból egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született – írja a Portfolio.

A kormány 521/2022. (XII. 13.) Korm. rendelete a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról címet viselő rendelet címéből kiderül, hogy a kormány ezúttal is – a veszélyhelyzetben alkalmazható rendeleti kormányzás útján – rendelettel módosít több törvényt is.

A szerdán hatályba lépő rendelet lényeges pontja a következő:

„(1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég

a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és

b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,

a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.

(2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”

A lap szerint a kormányrendeket fenti idézete alapján kikövetkeztethető, hogy a kormány a Dunaferre szabta a döntését. A dunaújvárosi vasműre ugyanis igaz mindkettő fenti feltétel. Mindez azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton intézkedett a vasmű felszámolásáról, és fellebbezni ez ellen a döntés ellen lehetetlenség – teszik hozzá.

A rendelet kimondja továbbá, hogy „a Cstv. 6. § (1) bekezdésétől eltérően a Fővárosi Törvényszék kizárólagosan illetékes azokban a felszámolási eljárásokban, amelyeket a cégbíróság a 2. § szerint kezdeményezett”. A rendelet értelmében „a Cstv. 22. § (1) bekezdését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén a bíróság a felszámolást a kezdeményező kérelem beérkezését követő 3 munkanapon belül elrendeli, és ezzel egyidejűleg ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki a felszámolói névjegyzékből”. Vagyis a dunaújvárosi vasműgyárban hamarosan megjelenhet a vagyonfelügyelő.

A kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő esetén azzal az eltéréssel kell alkalmazni a megfelelő szabályokat, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelőt megilletik mindazok a jogok, amelyek a felszámolót megilletik.

A rendelet 6. paragrafusa értelmében az e rendelet szerinti felszámolási eljárásokban a bíróság a felszámolók névjegyzékébe bejegyzett felszámolót rendel ki. E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő felszámolási eljárásokban is alkalmazni kell. „Ha a 2. § (1) bekezdése szerinti gazdálkodó szervezet ellen az e rendelet hatálybalépésekor már felszámolási eljárás folyamatban van, akkor e felszámolási eljárást a Fővárosi Törvényszékhez át kell tenni” – olvasható a kormánydöntésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×