eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló érseki palota nagyterme a veszprémi várnegyedben 2022. november 30-án. Ezen a napon sajtótájékoztatón mutatták be a veszprémi várnegyed megújulásának folyamatát és aktuális helyzetét.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megújul a veszprémi várnegyed - galéria

A város egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítása 2025 nyaráig tart, de a legtöbb épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz.

A barokk kor óta, közel 250 éve nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű felújítás: 18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg - közölte szerdán a veszprémi érsek. Udvardy György elmondta, a várbeli épületeket és a tereket azzal a szándékkal újítják fel, hogy "alkalmassá váljanak Istennel való találkozásra."

A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás folyamatát. Azon épületek esetében lesz lehetőség erre, melyek nem lesznek készen 2023-ra.

A Veszprém - Balaton Kulturális Főváros program évére megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot. A Szent Mihály Székesegyház üvegablakain az 1910-es díszítés jelenik meg.

Vörös Tamás, a Veszprém Főegyházmegye főépítésze arról beszélt, hogy a beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, mely során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak.

Nagy problémát jelent a felújítás során, hogy a székesegyház falfelületének több mint 30 százalékán a vizesedés okozta sófertőzés jelentkezik, melyet védőréteggel kell elfedni a munkálatok során. Gondot jelent elmondása szerint az is, hogy

az 1970-es felújítás során nem a székesegyházhoz méltó festés került a falfelületre, melyet szintén védőréteg fed el a megújulás során.

Pém Attila a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese előadásában kitért arra, hogy a beruházás kormányzati támogatásból valósul meg, 56,8 milliárd forintból. A munkálatok sora várhatóan 2025 nyarán zárul.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×