eur:
379.13
usd:
348.88
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Erőmű a moldovai főváros, Chisinau (Kisjenő) külterületén 2022. november 16-án. Az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradások vannak az áramszolgáltatásban a szomszédos Moldova több városában. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be.
Nyitókép: MTI/AP/Aurel Obreja

MEKH: a földgázimport folyamatos, a tárolók 86 százalékon vannak

A hazai piaci folyamatokat alapjaiban befolyásolta a háború kitörése és az EU-ba irányuló orosz vezetékes gázexport drasztikus csökkenése.

A magyarországi gázpiac elmúlt évéről nyújtott áttekintést Ságvári Pál a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont rendezvényén a MEKH képviseletében. A kihívások ellenére a folyamatos import és a 86 százalékos tárolói készlet biztosítja az idei télen a fűtéshez szükséges gázt, ugyanakkor már a következő fűtési szezon is fókuszba került – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményéből.

Előadásában Ságvári Pál elmondta: a 2021/22-es gázév központi problémája egész Európában a rendkívüli áremelkedés volt, aminek elsődleges oka az orosz csővezetékes import elapadásából eredő forrásszűke volt. Ez jelentős finanszírozási igénnyel jár a kereskedők oldalán, és a megemelkedett költségek óriási terhet jelentenek a szektor minden szereplőjének. Ságvári Pál szerint

a magyar piacon 2021 októberétől a legnagyobb változás a Szerbia felőli import megindulása volt.

Ez egyben együtt járt az ukrajnai import jelentős visszaesésével, majd megszűnésével. Az alacsonyabb import miatt a tavalyi télen az ellátásban jelentős szerepet játszottak a tárolók is, de a tavaszra kialakult rekordalacsony szintről a fűtési szezon kezdetére sikerült megnyugtató mennyiségű tárolói készletet építeni, ami biztosítja a téli ellátást.

Az áremelkedésnek jobban kitett ipari szektorban a 2021/22-es gázévben tíz százalék körüli volt a fogyasztás csökkenése, a lakossági fogyasztás eddig érdemben nem változott.

Ságvári Pál arra is kitért, hogy több mértékadó szervezet is elemezte a 2023/24-es télre való felkészülés kihívásait, és figyelmeztettek, hogy a nem orosz forrásból származó földgáz importjának további növelése korlátokba ütközik, így Európának fel kell készülnie egy esetleges részleges forráshiány kezelésére is.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma Németországban a külkeresekedelem októberi adatait publikálják, míg Amerikában a gyáripari megrendelések alakulása adhat képet a gazdaságról, elsősorban ezekre figyelhetnek majd a befektetők. Ami pedig a jelenlegi kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább a mérsékelt optimizmus lehet majd jellemző ma a nemzetközi piacokra, a határidős jegyzések állása alapján óvatos emelkedés jöhet Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 4. 07:38
×
×
×
×