INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

gáz

tranzit

ukrajna

A Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítója 2022. október 27-én.

A Gazprom belengette utolsó földgázvezetékének leállítását

Infostart

Az orosz állami gázcég azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Európába Ukrajnán keresztül érkező gázszállításokat. Ez más helyzetbe hozná Magyarországot is, hiszen Ukrajna felől is importálhatna gázt, de így a Török Áramlat maradna az egyetlen még aktív európai tranzitútvonal.

A Gazprom bejelentette: november 28-tól korlátozni fogja az Ukrajnán át Európába tartó földgázszállítást. Azzal érvelnek, hogy a Moldovának szánt gázmennyiségek egy részét Ukrajnában tárolják be és onnan szállítják tovább. Szerintük a tranzitmennyiség egy része nem jut el a moldáviai fogyasztókhoz, tehát ezzel egyenlő arányban csökkentik az Ukrajnába irányuló exportot. Az útvonalat az Európába irányuló további szállításra is használják, de már jóval kisebb kapacitáson, mint a háború előtt – írja a napi.hu.

A kereskedők és a politikai döntéshozók arra számítottak, hogy az utolsó ukrajnai vonalon is visszafogják az orosz a gázszállítást. A hírre délután 1-ig az ICE TTF-en 2,75 százalékkal emelkedtek a gázárak a decemberi szállítások esetében. Jelenleg 119,350 euró egy megawattóra ára.

A portál azt írja, Európában attól tartanak, hogy a Moldovával kapcsolatos probléma egy teljes leállás kezdetét jelentheti. A készletek nyújtanak némi puffert, de az orosz gáz nélküli tél kihívást jelentene Európa számára – számol be a Bloomberg.

A Gazprom számításai szerint Ukrajna eddig 52,52 millió köbméter Moldovának szánt gázt nem továbbított a szomszédos országba.

Ha az egyensúlyhiányok fennmaradnak, az orosz cég november 28-án elkezdi csökkenteni az Ukrajnába irányuló gázszállítások mennyiségét. Az utolsó megmaradt tranzitútvonal a nyugat-európai piacokra jelenleg napi mintegy 43 millió köbmétert küld Európába.

Október óta a Gazprom lecsökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást, és ígéretet tett arra, hogy a következő hónapban is ezen a szinten tartja a tranzitot. Ha leállítják az ukrajnai tranzitot, akkor csak a Török Áramlat szállítana Magyarországig földgázt. A vészhelyzetben felértékelődhet a magyar hálózat szerepe.

Ha a Török Áramlat kiesne a rendszerből, Magyarország is szállíthatna földgázt Ukrajna felől. Az FGSZ Földgázszállító adatai szerint viszont Beregsuránynál nincs áramlás a két ország között, és export sem folyik Ausztria vagy Szlovákia felé.

A Török Áramlaton az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent az orosz gáz tranzitmennyisége. A Bruegel Intézet összesítése szerint múlt hétig augusztus vége óta 317 millió köbméterről 186 millió köbméterig csökkent az import, ám az elmúlt két hétben 211-ról 217 millió köbméterig emelkedett.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018