eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó Péter: több csővezeték és több azeri gáz kell - a nap hírei

Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt javasol Bosznia-Hercegovinának. A világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került a Semmelweis Egyetem.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai energiabiztonság érdekében minél több csővezetéket, LNG-terminált kell építeni és fejleszteni kell az infrastruktúrát, növelni kell az azeri gáz mennyiségét. Szijjártó Péter hangsúlyozta: nem született megállapodás a mai tanácskozáson, de szerinte ez nem is baj, mert az uniós gázársapka bevezetése veszélybe sodorná a kontinens energiaellátását. A külügyminiszter megismételte: Magyarország nem támogatja a nemzeti hatáskörök elvételét, csökkentését az energiapolitika terén. Az ország földgázellátása biztosított, a betárolt mennyiség az éves fogyasztás 48,2 százalékát fedezi. Kiemelte: a kormány a diverzifikáció pártján van, de ez alatt nem az orosz energiahordozók kizárását érti, hanem a minél több forrás bevonását, például az azeri gáz mennyiségének növelését, a transzadriai vezeték kapacitásának bővítése által.

Benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészi szervezet munkájáról szóló éves beszámolóját a legfőbb ügyész. Polt Péter kiemelte, hogy tavaly 5,2 százalékkal, tíz év alatt pedig a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Az élet elleni cselekmények száma, némi megtorpanás után, 2021-ben ismét csökkent. Ugyanakkor az embercsempészés, illetve az információs rendszer vagy adat megsértése, gyakoribbá váltak az elmúlt évben. A gazdasági bűncselekmények száma jelentősen nem változott. A tavalyi évről benyújtott beszámoló részletesen foglalkozik a korrupció kérdésével. Eszerint Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól.

Azonnali, 45 százalékos pedagógus béremelést sürget a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya. Közleményük szerint a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt már nagyjából 16 ezer tanár hiányzik az oktatásból. Úgy vélik: vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést. Az ellenzéki párt szerint törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését. Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter azt írta: az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, és vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak.

Januártól többet kell fizetniük azoknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk. A NAV honlapján megjelent tájékoztató szerint idén még 8400, jövőre 9600 forint lesz az egészségbiztosítással nem rendelkezők által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Ez 14,3 százalékos emelkedést jelent. 2020 óta azoknak, akiknek nincs jogosultságuk állami egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

Az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Unió Tanácsának, hogy adja meg a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának - jelentette be a szomszédságpolitikai és bővítési biztos Brüsszelben. Várhelyi Olivér közölte: az ajánlás feltétele, hogy Bosznia-Hercegovina lépéseket tesz a demokrácia, az állami intézmények működőképessége, a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, valamint a média szabadságának megerősítésére, ahogy a migráció hatékonyabb kezelésére is. A magyar EU-biztos hozzátette: az Európai Unió bővítési politikája geostratégiai befektetés az európai kontinens stabilitásába, biztonságába és társadalmi-gazdasági növekedésébe.

A NATO főtitkára szerint Ukrajnának sürgősen még több légvédelmi rendszerre van szüksége területének és lakosságának védelméhez. Jens Stoltenberg Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve rendkívül fontosnak nevezte, hogy egyes NATO-tagországok légvédelmi rendszereket biztosítanak Ukrajnának. Hangsúlyozta: Moszkva nukleáris fenyegetése veszélyes és felelőtlen. Hozzátette: a NATO világossá tette, hogy ilyen fegyverek használatának komoly következményei lesznek Oroszországra nézve.

Oroszország hajlandó lenne gázt szállítani az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. Erről az orosz elnök beszélt az Orosz Energiahét elnevezésű nemzetközi fórumon. Vlagyimir Putyin szerint Északi Áramlat gázvezetékeket ért támadások célja az egész európai kontinens energiabiztonságának aláásása volt. Úgy vélte: a támadások veszélyes precedenst teremtettek. Az orosz elnök szerint a megrongált Északi Áramlat vezetékek gáztranzitja áthelyezhető lenne a Fekete-tenger térségébe és Törökországban jelentős gázcsomópontot lehetne létrehozni, ha ebben Európa is érdekelt lenne. Hozzátette: a sérült gázvezetékeket meg lehet javítani, de ennek csak a további üzemeltetés esetén és biztonságos körülmények között lenne értelme.

A világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education világrangsora szerint. Magyar egyetem először szerepel a világrangsor 250-es mezőnyében. A világrangsor készítői hagyományosan öt terület - az oktatási környezet, a kutatás, az idézettség, az üzleti partnerektől származó kutatás-fejlesztési bevételeket magukban foglaló ipari bevételek és a nemzetközi orientáció - mutatói alapján mérik az intézményeket. Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis Egyetem a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán. Az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge szerepel.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×