eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Polt Péter legfőbb ügyész beszédet mond a Magyar Jogász Egylet (MJE) tizenötödik Magyar Jogászgyűlésén Balatonfüreden 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A magyarországi korrupciót is elemezte Polt Péter az éves beszámolójában

A legfőbb ügyész benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészi szervezet 2021-es munkájáról szóló éves beszámolóját, és videóüzenetben is összefoglalta megállapításait.

2021 – amelyben Magyarország Ügyészsége a fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte – a munkaszervezés szempontjából a 2020-as esztendőre hasonlított. - mondta Polt Péter legfőbb ügyész videóüzenetében.

A pandémia miatt bevezetett több intézkedés hatályos maradt, és a gyakorlat azt igazolta, ezek közül néhányat a törvényes kereteket és a jogállamiság kritériumait betartva hosszú távon is érdemes fenntartani – írja a Legfőbb Ügyészség sajtóközleménye.

Kiemelkedő mutató, hogy tavaly a bíróságok a vádlottak 87,9 százalékát érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak.

Tavaly 5,2 százalékkal, tíz év alatt pedig a harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

Emellett az élet elleni cselekmények száma, némi megtorpanás után, 2021-ben ismét csökkent. Ugyanakkor az olyan cselekmények, mint az embercsempészés, illetve az információs rendszer, vagy adat megsértése, gyakoribbá váltak az elmúlt évben.

Magyarország korrupciós helyzetének szubjektív megítélése korántsem azonos az objektív tényekkel

– hangsúlyozták. A korrupciót jelző objektív adatok azt mutatják, hogy Magyarország helyzete az egészségügyi szektort leszámítva nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól.

A társadalmi igényekkel összhangban húsz százalékkal nőtt az ügyészség közérdekvédelmi tevékenysége. A környezetvédelmi ügyek száma megduplázódott, és felértékelődött a fogyasztóvédelemmel összefüggő tevékenysége, mint ahogy nőttek a gyermek-, ifjúság- és családvédelem területére tartozó intézkedései.

Az ügyészség nemzetközi kapcsolatai közül külön kiemelték az Európai Csalás Elleni Hivatal, és az Európai Ügyészséggel való együttműködés jelentőségét.

Polt Péter utalt az energiaválság következményeire. Mint mondta: az ügyészség vezetése azon dolgozik, hogy a szervezet a lehető leggyorsabban tudjon alkalmazkodni a változó körülményekhez, és biztosítsák a megfelelő munkafeltételeket.

Az ügyészi szervezet 2021-es munkájáról szóló videóüzenetet itt tekintheti meg:

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×