INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

rezsiáltalány

számla

fizetési késedelem

Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.

Zsebbe vágó üzenetet küldött Gulyás Gergely a nyugdíjasoknak

InfoRádió

Nem kell rezsiszámlát fizetni a szeptemberi nyugdíj érkezése előtt.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: hiába hozta előre az MVM a számlafizetés határidejét, a kormány felülbírálta ezt, és elég csak minden hónap 15-éig befizetni a csekkeket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelműsítette, a jövő hónaptól visszaáll a régi rendszer.

A bejelentés több százezer nyugdíjasnak jelent megnyugvást, mivel a nyugdíjat minden hónapban 12-én utalják, vagy az azt követő két-három napon belül viszi ki a postás. Az MVM határidó módosítása ezért nagyon sok nyugdíjast hozott kétségbeejtő helyzetbe.

Érdekképviseleti szervezetük, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy tömegével érkeztek hozzájuk a panaszos levelek. Karácsony Mihály szerint

sokan csak úgy tudtak volna megfelelni az új fizetési határidőnek, ha elzálogosítják ékszereiket, kölcsönt vesznek fel, vagy lemondanak gyógyszereik kiváltásáról.

A Kormányinfón elhangzott bejelentés azonban megoldotta ezt a helyzetet.

Karácsony Mihály azt is elmondta: kérték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, hogy a hátrányos helyzetű nyugdíjasoknak biztosítsanak plusz, kedvezményes árú energia kvótát. Továbbá a nyugdíjas parlament azt indítványozta, hogy az idei költségvetésben, nyugdíjprémiumra elkülönített, majdnem hatvannyolc és fél milliárd forintyi összeget, rezsiutalvány formájában, adják oda a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek. Hatszázötvenezer egyedül élő nyugdíjas van, aki senkivel sem tudja megosztani a rezsiszámláit - tette hozzá Karácsony Mihály.

Az érdekvédelmi szervezet azt is javasolta a kormánynak, hogy az egyszeri támogatásra félre tett, hatszázmilliós keretből hozzanak létre egy olyan gyorssegélyszolgálatot, amely azonnal tud segíteni a rossz anyagi helyzetbe került nyugdíjasoknak. Azt is kérték, hogy az időseknek ne kelljen késedelmi kamatot fizetniük az elmaradt számlabefizetéseik után.

Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Kapcsolódó hang

Megnyugtatta a kancelláriaminiszter a nyugdíjasokat
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018