eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Vásárló a német Globus áruházlánc egyik üzletében a Moszkvától 50 km-re délre fekvő Klimovszkban 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt számos nyugati cég szünetelteti vagy korlátozza működését Oroszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Nyugdíjasok: sürgős változtatásokra van szükség

Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa nyílt levelet fogalmazott meg az idősek helyzetének segítése érdekében. Szerintük nagyon sokan már az utolsó forintjaikat élik fel.

A NYUSZET már korábban is kérte a miniszterelnök intézkedését a nyugdíjasok pénzügyi gondjainak enyhítéséért. Az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következtében egyre súlyosbodó körülményeket – idézi a pénzcentrum.hu újabb nyílt levelüket.

Mint fogalmaznak: az infláció elszabadult Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható.

Az Eurostat módszertana szerint számított 18,6 százalékos magyar infláció augusztusban az Európai Unió tagországai között a negyedik legmagasabb volt. A tagállamok fogyasztói számára az augusztusi élelmiszerárak 14 százalékkal, az eurózónában 12,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Ezzel szemben a hazai fogyasztók számára összehasonlítható szerkezetben 33,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél, azaz

a magyar élelmiszerárak emelkedése az éves uniós árváltozásnak több mint kétszerese volt.

Az EU-ban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak. Az infláció további drasztikus emelkedését vetíti előre, hogy a maginfláció augusztusban 19 százalék volt, ami szintén a legmagasabb érték az Európai Unió tagországai körében.

A portál néhány példát hozott arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat az infláció, és mennyivel emelkedett az alapvető élelmiszerek ára egy év alatt:

  • a margarin ára 65,8 százalékkal,
  • a kenyéré 57,9 százalékkal,
  • a sajté 52,6 százalékkal,
  • a száraztésztáé 49,1 százalékkal,
  • a sertészsiradéké 44,7 százalékkal,
  • a marhahúsé 42,9 százalékkal,
  • a vajé 41,3 százalékkal,
  • a baromfihúsé 38,8 százalékkal,
  • a péksüteményeké 38,5 százalékkal,
  • a tojásé 37,5 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

A NYUSZET tagjai levelükben azt írták: az idős emberek százezreinek okoz súlyos gondot a rezsiköltségek nagyarányú növekedése. Az eddigi tapasztalatok alapján az idei éves infláció várható értéke 15 százalék, vagyis a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 6,1 százalékkal szükséges korrigálni. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023 januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az elemzői konszenzus szerint 2023-ban nem várható változás az áremelkedés dinamikájában. Ennek alapján

a januári emelés mértékét 15 százalékban lehet reálisan megállapítani.

A nyugdíjasok szervezetének tagjai emellett azt kérik, hogy a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további négy százalékkal emeljék. Hozzátették: tisztában van azzal, hogy más társadalmi csoportok jogosan követelnek magasabb jövedelmet, de amíg az aktív korosztály képes egyéni túlélési stratégia megvalósítására, addig az idősek – akik nagyrészt betegek – erre nem alkalmasak.

A hazai inflációról, a magyar gazdaság kilátásairól Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszélt a közelmúltban az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×