INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

készségek

felmérés

kompetenciamérés

feladatok

Új kutatás indult, a magyar felnőttek képességeit vizsgálják

Új kutatás indult, a magyar felnőttek képességeit vizsgálják

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A PIAAC-kutatás szövegértési, olvasási, számolási és problémamegoldó képességet, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását vizsgálja.

A PIAAC mozaikszó, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD felnőttekre vonatkozó képesség- és kompetenciamérési programját jelenti. A kutatás a felnőttek alapkompetenciáit, a szövegértést, elemi olvasási, számolási és az adaptív problémamegoldó-képességeket méri fel. Ezeket a kompetenciákat, kulcsfontosságú készségeket a mindennapi életben és a munkavégzés során használjuk – mondta az InfoRádióban Hagymásy Tünde, a KSH oktatási, kulturális és időfelhasználás-statisztikai osztályának vezetője.

A feladatok között útmutató menetrendek értelmezése, térképek olvasása, és a való életben felmerülő feladatok megoldása szerepel. Azt is vizsgálják, miként tudják a felnőttek ezeket a készségeket a munkaerőpiacon hasznosítani.

A felmérés a 16 és 65 év közötti lakosokra vonatkozik, és a mintába került személyeket véletlenszerűen, tudományosan megalapozott statisztikai módszerrel választották ki. A kutatás Magyarországon szeptember 1-jén már elkezdődött, és előreláthatóan négy hónapig fog tartani. A nemzetközi felmérés adatfelvételét az OECD koordinálja, és a szakértő szerint "nagyon szigorú előírásokkal bonyolítják le minden országban", egységes módszertannal és eljárással. A felmérésben Magyarországgal együtt összesen 37 ország vesz részt.

"A felmérés során a kérdezőbiztosok személyesen keresik fel a mintába került személyeket, hogy meggyőzzék őket a részvételről, ugyanis

az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes"

– mondta.

A kérdezőbiztosok a kompetenciafeladatok megoldása előtt a válaszadóktól alapvető demográfiai adatokat kérdeznek: az életkorukat, az iskolai végzettségüket, a foglalkoztatási helyzetüket. Ezenkívül a munkakörükre, a munkahelyi környezetükre vonatkozóan válaszolnak, majd a feladatokat tableten önállóan, segítség nélkül oldják meg a válaszadók.

A munkát 250 helyszínen végzik a kérdezőbiztosok, a nagyvárosok mellett Budapest valamennyi kerülete, és a kisebb települések is megjelennek a mintában.

Több mint kilencezer magyarországi lakócímmel rendelkező felnőtt lakost keresnek meg az elkövetkező négy hónapban.

Az 2017-es felmérésben szövegértésből a magyarországi felnőtt lakosság kicsit rosszabbul teljesített, de a számolási készségben a magyar eredmények sokkal jobbak voltak, mint az OECD-átlag. A problémamegoldó készségből is picivel rosszabbul teljesíthettünk, de az átlaghoz nagyon közeli pontszámot értek el a magyar felnőttek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A felnőttek készségeit mérő eddigi legátfogóbb kutatást végzik
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018