eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A szavazatszámláló bizottság tagja lezár egy urnát a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Miskolcon a Fidesz, Újpesten a baloldal jelöltje nyert

1-1 lett a hétvégi csata eredménye a két fő körzetben. Összesen 8 településen tartottak időközi önkormányzati választást.

Miskolc 3. egyéni választókerületében önkormányzati képviselőt választottak, mert a 2019-ben itt győző DK-s Hegedűs Andrea listán a parlamentbe jutott, ezért lemondott a mandátumáról. Az időközi választáson három jelölt indult, a választásra jogosultak száma 6159 volt.

Barta Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje a valasztas.hu adatai szerint visszahódította a baloldaltól a korábban elveszített választókerületet: 838 szavazattal nyert (56,24 százalék). Az összellenzéki Sebe-Gazdig Judit 638 szavazatot kapott (42,82 százalék). A Magyar Nemzet idézte Barta nyilatkozatát: "Az április 3-i országgyűlési választások után most mondhatni házhoz jött a pofonért Gyurcsány Ferenc és a DK frakciója. Egy baloldalinak elkönyvelt, ellenzéki vezetésű városban, úgy tudtunk győzni, hogy a DK teljes frakciója, élükön Gyurcsány Ferenccel, napokig személyesen kampányoltak a választókerületben. A választási eredmény azonban megmutatta, hogy Gyurcsány már csak árnyéka önmagának."

Budapesten a IV. kerületben a 12. egyéni választókerületben az LMP-s alpolgármester, Kanász-Nagy Máté lemondása miatt kellett voksolást tartani. A választáson négy jelölt indult, a névjegyzékben 5308-an szerepeltek.

Itt megtartotta a helyét a baloldal, az ellenzéki összefogás jelöltje, Maholányi Zsolt nyert 695 szavazattal (50,92 százalék). A Fidesz jelöltje, Jókay Attila 631 szavazattal zárt (46,23 százalék).

További eredmények

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén a képviselő-testület kimondta a feloszlását, ezért polgármestert és nyolc képviselőt kellett választania a 6781 választásra jogosult helybélinek. A polgármesteri tisztségért öten indultak: hárman függetlenként, egy jelölt a Magyarországi Munkáspárt, egy pedig a Momentum Mozgalom jelöltjeként. A nyolc képviselői helyre 25 jelölt pályázott. A korábbi fideszes polgármestert, Bordán Szabolcsot többek között korrupcióval vádolták a helyi képviselők, akik a feloszlatást is megszavazták - írta a Telex.

Az első három helyet a függetlenént indulók vitték el, a legtöbb szavazatot Rácz Anikó kapta (658, 74 százalék). Az ellenzék hiába próbálkozott: a Momentum és a Munkáspárt jelöltje is csak pár szavazatot kapott.

Bohrát Mária (független) nyerte az időközi polgármester-választást a Békés megyei Örménykúton. A választást a települést csaknem húsz éven át vezető Szakács Jánosné (független) polgármester halála miatt kellett kiírni.

Somogyi Tibor független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Kisasszondon, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson. a győztes 62, míg szintén független vetélytársai közül Kiss István 20, Gyarmati Menyhért 7 érvényes szavazatot kapott. A képviselőket 10 független jelölt közül választották ki a kisasszondiak. A választásra a képviselő-testület feloszlásról szóló korábbi döntése miatt volt szükség.

Újra megválasztották polgármesternek a Zala megyei Nemesnépen a települést eddig is irányító Nagy Istvánt (független) a megismételt időközi választáson, amelyet a korábbi szavazategyenlőség miatt kellett megtartani.

A település négytagú képviselő-testülete korábban feloszlatta magát, ezért júniusban időközi választáson járultak az urnákhoz a helyben élők. A képviselő-választás eredményes volt, a polgármester-jelöltekre leadott szavazatok számolásakor pedig azt állapították meg, hogy Nagy István 45 voksot gyűjtött be, Dénes Zoltán pedig 44-et, két szavazólapot ugyanakkor érvénytelennek találtak. Fellebbezés után a területi választási bizottság újraszámolta a voksokat, és az egyik érvénytelennek minősített szavazólapot érvényesnek ismert el. Így mindkét jelölt ugyanannyi szavazatot gyűjtött be, ezért kellett megismételni a polgármester-választást.

Az egyetlen jelöltként induló Polónyi László (független), eddigi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő lett vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékas polgármestere. Kurucz László Árpád, a korábbi (független) polgármester megromlott egészségi állapota miatt lemondott tisztségéről. Lemondása óta a feladat- és hatásköreit Polónyi László látta el.

A Vas megyei Szarvaskenden önkormányzati képviselőket választottak, mert a képviselő-testület három tagja lemondott. A három képviselői helyre hárman jelöltették magukat, valamennyien függetlenek. A szavazateloszlás: Somogyi Alexandra: 36 szavazat, Baumann Tamás: 32 szavazat, Halász Erika: 32 szavazat.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×