eur:
393.72
usd:
369.42
bux:
65764.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Kőszívű - a Baradlay-legenda című musical nyilvános próbája az Erkel Színházban 2022. szeptember 14-én. Az előadást a Civilút Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a MusicalNeked Produkció együttműködésének eredményeként jelnyelvi tolmácsolással mutatják be szeptember 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Bezár az Erkel Színház, az Eiffel Műhelyház sorsa még kérdéses

A megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák összességében hárommiliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében - mondta az InfoRádióban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Bezár az Erkel Színház novemberben a megemelkedett rezsiárak miatt, a fűtési szezon idejére - nyilatkozta az InfoRádióban a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével.

"Az Eiffel Műhelyházban például távfűtés van, január 1-jétől lesz érvényes az új ár, de még nem tudjuk, mi várható a következő évre, márpedig az Eiffel 30 ezer négyzetméteres, ami nagyon nagy terület.

Az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptunk, amelyek kifizethetetlenek, ezért az Erkelt be is fogjuk zárni november 6-ával,

és majd a fűtési idény végén nyitjuk ki. Az Eiffelben pedig előadást töröltünk el - megtakarítást várunk attól, hogy a Bánffy Miklós termet és a közösségi tereket nem kell annyiszor felfűteni. Az Operaházban viszont kitartunk, mert azt nem lehet, hogy a 18 fokos intézkedésen túl - mert azt kötelező betartani - bármi mást csináljunk. A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben."

Baj esetén az Eiffel ügyében, központi költségvetési intézményként, az államhoz fognak fordulni, mert ha nincsenek is benne előadások, ott gyártanak, próbálnak, raktároznak, tehát működnie kell, különben az Operaház sem működik - tette hozzá Ókovács Szilveszter.

A rezsiszámlák mértékéről a főigazgató elmondta: sok intézmény együtt "közbeszerezteti" a gázt. A kapott ajánlat egymilliárd forint körüli összegről szól a gáz esetében, ami 8-10-szeres változás. Az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni, bár a konkrét szám még nincs meg.

Igencsak nehéz helyzetbe került ezzel az intézmény, ugyanis a minimum kétmilliárd forinttal magasabb rezsiszámla és az egymilliárdos elvonás a költségvetésük egyötödét teszi ki. Ez az összeg a működési költségből jön le, a béreket nyilván nem érintheti az elvonás - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

"Most csak arra tudunk koncentrálni, hogy az Operaházat működőképes állapotban tartsuk, és az oda betérő nézőket a legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki.

A 18 fokot meg remélem, hogy elviselik majd,

úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz" - mondta végezetül a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

(A nyitóképen: A Kőszívű - a Baradlay-legenda című musical nyilvános próbája az Erkel Színházban 2022. szeptember 14-én. Az előadást a Civilút Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a MusicalNeked Produkció együttműködésének eredményeként jelnyelvi tolmácsolással mutatják be szeptember 18-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×