eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A szavazatszámláló bizottság tagja lepecsételi a szavazólapot az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország kolozsvári főkonzulátusán 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

A Fidesz nyerne akkor is, ha most vasárnap tartanák a választásokat

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából alapján az is kiderült, hogy a baloldal összesített támogatottsága tovább "kopott".

A kutatás alapján július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága, de baloldali ellenzéke is gyengült a nyár során – közölte a Nézőpont a mandiner.hu-val.

A győzteshez húzás sokszorosan megfigyelt jelenségének megfelelően még erősödött is a Fidesz támogatottsága a választás után. A felmérés szerint az elmúlt másfél hónapban a népszerűség csökkenésének oka elsősorban a nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárak lehetnek, valamint a hatásukra felpörgött infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat.

A kormánypárt baloldali ellenzéke nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből,

sőt az összesített támogatottsága csökkent. A kutatás alapján a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek.

Az immár 11 százalékra nőtt bizonytalan csoportba az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak.

A felmérés szerint a tavasszal közös listát állító hat baloldali párt júliusban még a választók 17, augusztus végén csak 16 százalékát tudta megszólítani. "A közös lista pártjainak tétlensége, a Karácsony Gergely nélküli Karácsony-párt láthatatlansága, valamint a Jobbik szétforgácsolódása mind-mind rontották a baloldal választási esélyeit" – emelték ki.

Egyedül a DK tudott hibahatáron belül, egy százalékponttal erősödni, ami nem is meglepő, mivel csak Gyurcsány tudta a nyilvánosságot a "készülést" emlegető üzeneteivel tematizálni nyáron. A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is ötről hat százalékpontra erősödött.

"Jelenleg a baloldali ellenzéki pártok, még a pártpreferenciájukban bizonytalan, de a baloldali közös listát esetlegesen támogató választókkal együtt is csak legfeljebb 32 százalékos támogatottságot tudhatnak maguk mögött. Ugyanakkor a baloldali ellenzéki pártokon belüli és közti viták miatt egy tavaszihoz hasonló közös lista felállítása most nem tűnik valószínűnek. E pártoknak nemcsak a kormányképessége, de az ellenzék-képessége is megkérdőjeleződött az elmúlt hónapokban" – olvasható a cikkben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×